1. Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresi Yapıldı
Uluslararası '1st International Molecular Plant Protection Congress' Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ev sahipliğinde Mithat Özsan Amfisi'nde gerçekleştirildi. Çukurova Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Koordinatörlüğünde organize edilen kongreye ulusal ve uluslararası birçok bilim insanı katıldı.
Kongre Yürütme ve Düzenleme Kurulu Başkanlığını Çukurova Üniversitesi İmamoğlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Bora Kayadan yaparken 4 gün süren kongrede kongrenin teması “Daha İyi Bir Bitki Koruma İçin Moleküler Yaklaşımlar” olarak belirlendi. Kongrede Moleküler Entomoloji, Bitki Patolojisi ve Herboloji konularında çalışan bilim insanları bu alanlardaki gelişmeleri paylaşarak iş birliği olanaklarının yaratılması noktasında bir platform oluşturdu.
Prof. Dr. Kayadan; “Moleküler Bitki Koruma Stratejileri Alanlarında Çalışan Bilim İnsanlarını Bir Araya Getirdik”
Kongre Yürütme ve Düzenleme Kurulu Başkanı Çukurova Üniversitesi İmamoğlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Bora Kayadan Kongrenin her geçen gün daha da önemli hale gelen moleküler bitki koruma stratejileri alanlarında çalışan bilim insanlarını bir araya getirerek son araştırma bulgularını paylaştıklarını ifade ederek yeni gelişmeler doğrultusunda fikir alış verişi sağladıklarını söyledi.
Prof. Dr. Kaydan açıklamasına şöyle devam etti;
“Günümüzde moleküler yaklaşımlar biyolojik alanlarda en popüler konuları oluşturmakta ve pek çok sorunun çözümünde önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu yaklaşımların son yıllarda “Bitki Koruma” alanında da yaygın kullanımı dikkati çekmektedir. Günümüzde Entomoloji, Bitki Patolojisi ve Herboloji ile ilişkili pek çok araştırma projesinin genomiks, transkritomiks, proteomiks, fonksiyonel genomiks, DNA tabanlı tanımlama teknikleri, gen ifade analizleri ve rekombinasyon çalışmaları gibi pek çok moleküler yaklaşımla sürdürüldüğü görülmektedir. Bu tekniklerin kullanımı ile zararlı böcek, hastalık ve yabancı ot problemlerinin çözümünde önemli ilerlemeler kat edilmiştir. Sonuç olarak moleküler yaklaşımlar dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Bitki Koruma alanında önemli bir cazibe noktasını oluşturmaktadır.”
Ulusal ve Uluslararası Birçok Bilim İnsanı Katıldı
Kongre’ye ABD, İspanya, İsrail, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Belçika, Almanya, İngiltere, Yunanistan ve Türkiye’den “Moleküler Entomoloji & Bitki Patolojisi & Herboloji” alanlarının dünyaca sayılı uzmanları arasında gösterilen isimler yer aldı.