ASKİ HUKUKSUZLUĞA SON VERECEK Mİ?

'Hukuksuz' olarak su abonelerinden alınan 'bakım bedeli' konusunda ASKİ ne yapmayı düşünüyor?

Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASKİ’nin su faturalarına yansıttığı bakım bedelinin hukuksuz olduğu ve geriye dönük olarak abonelerden 5 yıllık tahsil edilen bakım bedellerinin KDV ile yasal faizleriyle birlikte vatandaşlara ödemesi gerektiği konusu yargının verdiği emsal kararla ortaya çıktı. ASKİ’nin bu karara uyup uymayacağı konusunda ne düşündüğü ise merak ediliyor.

MANİSA 2.İDARE MAHKEMESİ’NİN EMSAL YARGI KARARI VAR

ASKİ’nin bu hukuksuz uygulamasını bir dönem Seyhan Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunan ve halen Hükümet tarafından ASKİ’ye atanan 3 yönetim kurulu üyesinden birisi olan Muhlis Köse ortaya çıkardı. Orman mühendisi ve aynı zamanda ASKİ’nin Hükümet tarafından görevlendirilen yönetim kurulu üyesi olan Köse, Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MESKİ) tıpkı ASKİ gibi vatandaştan aldığı bakım ücreti konusunda açılan yargı kararını gündeme getirerek konuyu yönetim kurulunun gündemine aldırdı.

ASKİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ MUHLİS KÖSE’DEN ALKIŞLANACAK TAVIR

ASKİ Yönetim Kurulu Üyesi Muhlis Köse, Manisa 2.İdare Mahkemesi’nin 2020/522 sayılı kesinleşen yargı kararına göre su abonelerinden alınan bakım ücretinin ‘hukuka uygunluğu bulunmadığı’ gerekçesiyle iptal edildiğine dair kararı ASKİ yönetim kurulunda gündeme aldırdı. Manisa’daki davayı Uğur Doğan isimli yurttaşın açıp kazandığını ve mahkeme yoluyla bu paranın alınmasının önüne geçildiğini söyleyen Köse, Adanalılardan alınan bakım ücretinin de yasal olmadığını belirtip idareyi uyardı.

470 LİRALIK FATURADA 19 LİRA 27 KURUŞ BAKIM ÜCRETİ ALIYORLAR!

Muhlis Köse’nin konu üzerinde diretmesi üzerine ASKİ Yönetimi konuyu görüşülmek üzere 22 Mayıs 2024 günkü toplantılarında görüşerek ‘üzerinde çalışılması’ şeklinde karara bağladı. Bugün 470 lira su faturası gelen bir aboneden 19 lira 27 kuruş bakım ücretinin alındığı Adana’da ASKİ eğer Muhlis Köse’nin ‘derhal uygulamaya geçilmesi zorunludur’ diye direttiği konuda kararı uygularsa 5 yıllık dönem içinde alınan bakım ücretlerini KDV ve yasal faizleriyle birlikte abonelere geri ödemek zorunda kalacak.

ASKİ’NİN GELİRLERİNDE YÜZDE 4 AZALMA OLUR KORKUSU

Aslında ASKİ bu hukuksuz olarak emsal kararı çıkan uygulamayı uzun yıllardır hayata geçirdi. Lakin devlette ancak geriye dönük 5 yıllık fazla alınan paralar ödenebiliyor. 5 yıldan daha önceki dönemlerde alınan paralara ise ‘geçmiş olsun’ deniliyor!  Yapılan bir hesaba göre ASKİ bu konudaki emsal mahkeme kararına uyup hukuksuz alındığı belirtilen paraları geri öderse genel gelirlerinin yüzde 4’lük kısmından böylelikle vazgeçmiş oluyor ki bu da büyük bir kayıp olarak görüldüğü için Adana ASKİ’nin emsal karara pek uymak istemediği şeklinde yorumlanıyor.

VATANDAŞ ASKİ YETKİLİLERİNE VE ZEYDAN KARALAR’A SORUYOR

Şimdi gözler ASKİ’ye çevrildi. Öncelikle ASKİ’nin Abonelik Hizmetleri ve Tarifeler Yönetmeliğinin Bakım Bedeli başlıkla 45.maddesi iptal edilecek mi? Yönetim kurulunda gündeme alınıp görüşülüp üzerinde çalışılması istenilen konu ne kadar süre içinde netleşecek? ASKİ, bu karara uyacak mı? Yoksa uymayarak para tahsiline devam edecek mi? Şayet ASKİ bu karara uymayıp hukuksuz para tahsiline devam etme kararı verirse ASKİ Yönetim Kurulu Üyesi olan Muhlis Köse, konuyu yargıya taşıyarak adli ve idari anlamda bir çalışma başlatacak mı? Bütün bu soruların yanıtını ASKİ idaresinin Adana kamuoyuna açıklaması bekleniliyor. Adana Büyükşehir Beledliye Başkanı Zeydan Karalar’ın bu konuda kendisini ikinci kez belediye başkanı seçen Adana halkının çıkarlarını düşünerek halkın yanında olup olmayacağı da merak konusu oldu.