İŞTE SEÇİM HANDİKAPLARI!

CHP ve Cumhur İttifakı'nın Adana'daki seçim sonuçlarına etki edecek olumsuzluklarını siyaset bilimcileri yorumladı.

31 Mart yerel seçimlerine hazırlanan ve her gün değişik bölgelerde etkinliklere katılan CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zeydan Karalar ile Cumhur İttifakı’nın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatih Kocaispir’in sandıkta yaşayabilecekleri olumsuzlukları siyaset bilimcilerine yorumlatarak kamuoyu ile paylaşmak istedik.

ZEYDAN KARALAR’IN HANDİKAPLARI

CHP’nin adayı olarak yarışa katılacak olan mevcut Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın sandıkta yaşayacağı olumsuzların ilk sırasında ‘parti teşkilatlarının seçimlerine ve belediye meclis üyeliği ön yoklamasına müdahaleler’ yer aldı. Siyaset bilimciler, DEM Parti’sinin Adana’da kendi adayları ile seçime gitmesini ve İYİ Parti’nin Ayyüce Türkeş’i aday göstermesinin Karalar açısından ikinci handikap yaratacağı görüşünde birleştiler. Bu arada Karalar’ın ilçe belediye başkan adaylarının kim olması noktasındaki müdahalelerinin sandığa gidecek seçmen üzerinde olumsuz etkiler yarattığına da dikkat çekildi.

KARALAR’IN KENT MERKEZİNİ İHMAL ETTİĞİ SAVI

CHP tabanı, Başkan Zeydan Karalar’ın 5 yıllık hizmet döneminde beklenenin altında hizmet üreterek başarılı olamadığına da dikkat çekip ‘Yeni döneme ait hayali olarak ortaya koyduğu 3 projesini de kentimiz adına kayda değer bulmuyoruz’ şeklinde değerlendirip Karalar’ın hanesine eksi olarak yazıyorlar. Karalar’ın özellikle kırsala hizmet götürüp şehir merkezini öksüz bırakmasını da eleştiren CHP tabanın bu tavrını değerlendiren siyaset bilimciler, ‘Oy deposu olan ilçelere yani Seyhan’a, Yüreğir’e, Sarıçam’a ve Çukurova’ya üvey evlat muamelesi yapması sandıkta seçmenin hesap sorması anlamına gelir’ yorumunda bulundular.

MHP’Lİ BAŞKANLAR BAŞKA PARTİLERDEN ADAY OLDULAR

Cumhur İttifakı’nın Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak ilan edilen Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Kocaispir’in seçim handikapları olarak yorumda bulunan siyaset bilimcileri, ‘Cumhur İttifakı’nın 5 ilçedeki MHP’li adayı yeniden aday yapılmadı. Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay Yeniden Refah Partisi’nden, Saimbeyli Belediye Başkanı Şahin Gökçe Anavatan Partisi’nden ve Karaisalı Belediye Başkanı bağımsız olarak belediye başkanlığı yarışına girecekler. Bütün bu adaylar Cumhur İttifakı’nın kazanmaması için çalışacaklar. Buna ilaveten Hüseyin Sözlü’nün partiden ihraç edilme yolunun açılması ve 3 ilçede MHP teşkilatlarının kapatılması sandığa olumsuz yansır’ yorumunda bulundular.

SEÇİM ÖNCESİ GÖREVDEN EL ÇEKTİRMELERE DİKKAT ÇEKİLDİ

Fatih Kocaispir’in seçim handikaplarını değerlendiren siyaset bilimcileri, yerel seçimler öncesinde Yüreğir Belediyesi’nin 2 belediye başkan yardımcısının parti genel merkezi tarafından görevlerinden istifa etmeye zorlanıp görevlerinden el çektirilmelerinin parti tabanında ve Cumhur İttifakı’nda yara açabileceğine işaret ediyorlar. Bu arada iktidar partisinin adayı olarak Kocaispir’in Türkiye’nin ağır ekonomik koşulları altında sandığa giden seçmeni yerel yönetimde ortaya koyacağı vaatlerinde başarılı olacağına dair inandırıcılığının mümkün olmadığı konusunda bir belirsizliğin de ortada durduğu ifade ediliyor. Seçim koordinasyon merkezinin de başarılı olmadığı yorumları yapılıyor.