Sosyal medyada bende varım
Adana Aliya İzzet Begoviç Ortaokulu, Denizli Hürriyet Ortaokulu ve Kazanlı Belediyesi Ortaokulu tarafından öğrencilerin sosyal medyayı doğru bir şekilde etkin olarak kullanabilmeleri amacıyla ortaklaşa proje yürütmeye başladılar.
Adana Aliya İzzet Begoviç Ortaokulu, Denizli Hürriyet Ortaokulu ve Kazanlı Belediyesi Ortaokulu tarafından öğrencilerin sosyal medyayı doğru bir şekilde etkin olarak kullanabilmeleri amacıyla ortaklaşa proje yürütmeye başladılar.
Günümüzde Web2.0 araçların yaygın kullanımı ve teknolojik gelişmelerle insanların birebir sağladıkları iletişim şekli artık yerini teknolojiyle yapılan iletişime bıraktı. Etkileşim sırasında kullanılan her türlü metaryal ve söz konusu olan hizmet sosyal medyanın tamamını kapsamakta. İnternet aracılığı ile yapılan konuşmalar, her türlü paylaşıma dayalı durumlar da sosyal medyanın birer parçasını oluşturuyor. İşbirliğine dayalı öğrenme ve çalışma sürecini de içine alan sosyal medya, esnek ve kullanılabilir olması ile farklı öğretim yönetim tekniklerine kıyasla kullanım açısından daha kolay gözüküyor.
Tüm bunları göz önüne alarak Adana Aliya İzzet Begoviç Ortaokulu Okul Müdürü Ali Avşar ile projelerden sorumlu müdür yardımcısı Meryem Arnas’ın öneri ve desteğiyle bu konuyu okulun Bilişim ve Öğretim Teknolojileri Öğretmeni Neslihan Açıkgöz proje olarak Mersin Kazanlı Belediyesi Ortaokulu Bilişim ve Teknoloji Öğretmeni Semiha Zorlu ile Avrupa’daki okullar için iletişim kurmak, işbirliği yapmak ve projeler geliştirmek için kurulan etwinning’e taşıdı. etwinning, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) kullanımıyla okullar için destek, araç ve hizmetler sağlayarak Avrupa’daki okullar arası işbirliğini teşvik ediyor.
Projede Denizli’nin Pamukkale ilçesindeki Hürriyet Ortaokulu ile Mersin’in Akdeniz ilçesindeki Kazanlı Belediyesi Ortaokulundan 5 öğretmen ve 56 öğrenciden oluşan ortak bir ekip ortak bir çalışma yürütüyor.
Bu projede Sosyal medya ve eğitim ilişkileri üzerinde duruluyor. Çalışmada sosyal medya araçlarının kullanımı ve bireyin eğitim aracı olarak sosyal medyayı kullanması, Medya okuryazarlığı, medya yetkinliği eğitiminin önemi hakkında etkinlikler yapılarak, sosyal medyadan etkilenmesi muhtemel risk grubu olan öğrencilerin bilinçlendirilmesi hedefleniyor.
Projenin hedefleri şöyle sıralandı:
-Öğrencilere medya okuryazarlığı ile birlikte temel beceri ve tutumların kazanımı amaçlanmakta.
- Medya okuryazarlığı ile medya mesajlarını doğru okuyan, bu mesajları bilinçli bir şekilde çözümleyen ve bu çözümleme sonuçlarını dikkate alarak değerlendiren bilinçli öğrenciler yetiştirmek.
-Sosyal medyada karşılaşılan sorunları üst düzey beceriler ile çözüm yolları geliştirmek.
- Sanal zorbalık konularında bilinçli olmak,
- Öğrenciler medya yetkinliği denilebilecek, yanlış ve doğruyu ayırt edebilme, bir haberin, bir bilginin ticari kaygılarla öne sürülüp sürülmediğini anlayabilme, bilgi kaynaklarının hangisinin daha güvenilir olduğunu anlayabilme yetisi kazanmalarını sağlamak,
-Öğrencilerin sosyal medya etkinlikler sebebiyle sosyalleşmelerini, birlikte hareket etmelerini ve liderlik becerileri geliştirilmek.
Proje sonunda çalışma grubunda yer alan öğrencilerin medya okuryazarlık becerisine sahip olmaları, afiş, resim veya video çalışmalarına konusunda tecrübe edinmeleri, sosyal medya kullanımı konusunda bilinçli olmaları, sanal zorba olmamaları ve sanal zorbalığa karşı neler yapabileceğinin farkında olması, işbirliği, paylaşma, sevgi, saygı, sorumluluk ve liderlik gibi değerlerin ön plana çıkması, sosyalleşme , birlikte hareket etme ve liderlik gibi becerilerinin gelişmesi amaçlanıyor.