Sözütek: "Suriye ekmeği haksız rekabete neden oluyor"
Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, komşu illerde üretilerek Adana'da satılan Suriye ekmeğinin fırıncı esnafını haksız rekabete sürüklediğini ve ekonomiye darbe vurduğunu belirterek kente girişi ve satışının yasaklanmasını istedi.
Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, artan girdi maliyetleri karşısında büyük mağduriyet yaşayan fırıncı esnafının sıkıntılarının Suriye ekmeği satışıyla birlikte ikiye katlandığını belirterek, "Suriye ekmeği konusu vergisini, sigorta primlerini düzenli ödeyen, yanında onlarca işçi istihdam eden fırıncı esnafımızın adeta kanayan yarasıdır. Bu yara kangrene dönüşmeden gerekli önlemler bir an önce alınmalıdır" dedi.
Suriye ekmeği konusuyla alakalı geçtiğimiz günlerde Adana Valisi Mahmut Demirtaş'ın başkanlığında geniş katılımlı bir toplantı yapıldığını hatırlatan Birlik Başkanı Sözütek, "Birliğimize kayıtlı fırıncı esnafımızın yaşadığı sorunların masaya yatırıldığı toplantıda, sağlıksız koşullarda üretim ve satışı yapılan Suriye ekmeğinin neden olduğu mağduriyet, ruhsatsız ve kayıt dışı üretimden kaynaklı haksız rekabete dikkati çekerek, ilgili kurumların denetimlerini arttırarak, gerekli yaptırımları uygulamalarını talep ettik" diye konuştu.
Fırıncı esnafını mağdur eden Suriye ekmeği konusuna köklü bir çözüm bulunması gerektiğinin altını çizen Birlik Başkanı Sözütek, "Aksi halde fırıncı esnafımız önümüzdeki süreçte telafisi mümkün olmayan durumlarla karşı karşıya kalacaktır. Sayın valimize Suriye ekmeği konusunda gösterdiği hassasiyetten ötürü fırıncı esnafımız adına teşekkür ediyor, toplantıda alınan kararlar uyarınca, komşu illerde üretilerek Adana'da satışı yapılan Suriye ekmeğinin kente girişi ve satışının yasaklanması için gerekli girişimlerin hayata geçirilmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
KOMŞU İLLERDEN DE GELİYOR
Adana ESOB'a bağlı Fırıncılar Odası Başkanı Ali Tekin de Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde Suriye ekmeği üretimi yapılan 6 ruhsatlı fırının bulunduğunu, buna rağmen Adana'nın Ceyhan ilçesinin yanı sıra, Mersin, Osmaniye, Antakya, İskenderun, Şanlıurfa ve Gaziantep gibi komşu illerde üretilen Suriye ekmeğinin de ilimizde satışının yapıldığını kaydetti. Başkan Tekin, "Biz fırıncı esnafı olarak hangi koşullarda üretildiği belli olmayan bu ekmeklerin şehrimize girişi ve satışının yasaklanmasını istiyoruz. Bu anlamda Suriye ekmeğinin neden olduğu, ruhsatsız ve kayıt dışı üretimden kaynaklı haksız rekabetin ve fırıncı esnafımızın yaşadığı mağduriyetinin önlenmesi için atılacak her adımı destekliyoruz" şeklinde konuştu.
Ali Tekin, odaya kayıtlı fırıncı esnafının mağduriyet yaşadığı bir diğer konunun ise kayıt dışı ve ruhsata aykırı üretim yapan fırınlar olduğunu dile getirdi. Adana'da bu şekilde üretim yapan 280 adet fırın olduğunu dile getiren Tekin, "Simit ya da pişirim ruhsatı alarak ekmek üretimi yapan fırınlar var. Aldığı ruhsata aykırı üretim yapan bu fırınların da denetlenmesini ve gerekli yaptırımların uygulanmasını istiyoruz" dedi.