Uluslararası sağlık turizmine yeni düzenleme
Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren kuruluşlar HealthTürkiye portalına entegre olacak, cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası zorunlu hale getirildi.
Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren kuruluşlar HealthTürkiye portalına entegre olacak, cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası zorunlu hale getirildi.
Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelikle getirilen bazı düzenlemeler şöyle:
-Sağlık turizmi alanında faaliyet gösterecek tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar, HealthTürkiye portalı ile entegre çalışacak.
-Sağlık turizmi kapsamında sunulan tüm hizmetler HealthTürkiye portalı üzerinden takip edilebilecek; hastalar da aldıkları hizmeti portal üzerinden görüntüleyebilecek.
Komplikasyon sigortası
-Sağlık tesislerinde sağlık turizmi kapsamında ameliyathane ortamında yapılacak cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yaptırılması zorunlu olacak.
-Bakanlığa bağlı Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (USHAŞ), sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren sağlık tesisi ve aracı kuruluşları, uluslararası platformlarda destekleyecek.
-Sağlık tesisi ve aracı kuruluşlardan hizmet alan her sağlık turisti için bir sorumlu personel belirlenecek ve sunulan hizmetin takibi yapılacak.
Yetki belgesi
-Aracı kuruluşlara yetki belgesi verilmesi ve bu kapsamda sunulan hizmetlerin takibi USHAŞ tarafından yürütülecek.
-Sağlık tesisleri, uzaktan sağlık hizmeti sunabilecek ve sunduğu bu hizmeti HealthTürkiye portalı üzerinden ilan edecek.
-Sağlık tesisleri, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından oluşturulan uluslararası geçerliliğe sahip akreditasyon ve sertifikalara sahip olacak.
-Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi, HealthTürkiye Performans Kriterleri’ne bağlı olarak geçerliliğini koruyacak; yetki belgesi devredilemeyecek.
-Ani gelişen hastalık ve acil durumların sonrasında devam niteliğindeki sağlık hizmetleri yetki belgesi bulunmayan sağlık tesislerinde sunulamayacak.
Kapsam
-Yönetmelik, Genel Sağlık Sigortası kapsamına girmeyen, ancak yurt dışından sağlık hizmeti almak üzere Türkiye'ye gelen veya burada iken sağlık ihtiyacı ortaya çıkan kişiler ile bunlara sağlık hizmeti sunan kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, özel sağlık kuruluşları ve aracı kuruluşları kapsıyor.
-Yönetmelik kapsamında yer almayacaklar ise şöyle sıralanıyor: Savaş, afet ve benzeri durumlarda tedavi için Türkiye'ye getirilen yabancılar, TİKA veya ilgili diğer birimlerce tedavi için getirilen yabancılar, ikili anlaşmalar kapsamında tedavi için Türkiye'ye getirilen yabancılar, Türkiye'de eğitim görmek için öğrenci ikamet izni alan yabancı öğrenciler ile bunları bakmakla yükümlü olduğu yakınları, geçici koruma kapsamındaki kişiler, belge ibraz eden Türk soylu yabancalar, adli vaka kapsamında getirilerek acil sağlık hizmeti alan yabancılar.
Değerlendirmeye tabi tutulacak
-Uluslararası sağlık turizmi kapsamında sunulan sağlık hizmetinin bedeli bakanlık tarafından belirlenecek.
-Tüm sağlık tesisi ve aracı kuruluşlar, hasta şikâyet oranları ve memnuniyet anketleri ile değerlendirmeye tabi tutulacak.
-Sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar, yabancı dil seçeneği bulunan internet sitesi oluşturacak.
-Sağlık tesisinde uluslararası sağlık turizmi biriminde çalışan personelin en az birinin yabancı dil bilmesi ve bunu belgelendirilmesi gerekecek.
-Düzenlemeyle getirilen kurallara uymayanlara çeşitli idari yaptırımlar getiriliyor.
Uyum süreci
-Aracı kuruluşlar, 7 gün/24 saat esasına uygun olarak ve en az iki yabancı dilde çağrı hizmeti sunacak.
-Sağlık Turizmi Yetki Belgeli sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar, Yönetmelik hükümlerine altı ay içinde uyum sağlayacak; 2025 sonuna kadar komplikasyon sigortası ve 2026 sonuna kadar akreditasyon ve sertifikayı alacak.