İstanbul doğru adres
Adana Valisi Süleyman Elban, son günlerin tartışma konusu olan Lezzet Festivalinin tanıtımın İstanbul'da yapılmasını Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Kurtuluş Kılınç'a değerlendirip 'İstanbul doğru bir adres. Ben doğru buluyorum' dedi. Vali Elban, festivale tüm Adanalıların katkı sunması gerektiğinin de altını çizdi.
Adana Valisi Süleyman Elban, son günlerin tartışma konusu olan Lezzet Festivalinin tanıtımın İstanbul’da yapılmasını Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Kurtuluş Kılınç’a değerlendirip ‘İstanbul doğru bir adres. Ben doğru buluyorum’ dedi. Vali Elban, festivale tüm Adanalıların katkı sunması gerektiğinin de altını çizdi.
Kurtuluş Kılınç’ın Vali Elban ile yaptığı röportajda önemli detaylar yer aldı.6. Uluslararası Adana Lezzet Festivali öncesinde Adana Valimiz Sayın Süleyman Elban ile bir röportaj yaptım. Sayın Elban’a hem Lezzet Festivali ile ilgili hem de gündemdeki diğer konularla ilgili sorular sordum. Kendisi tüm sorularıma içtenlikle yanıt verdi.
Özellikle son günlerde tartışılan Lezzet Festivali’nin tanıtımının İstanbul’da yapılması ve Adanalı sanatçı Haluk Levent’in İstanbul’a gitmesi gerekirken Adana’ya gelmesi üzerine attığı twit ve sonrasındaki gelişmeleri de sordum.
Sadece bunlar değil elbette sorduklarım. Adana’ya yapılacak yatırımlar da gündemimizdeydi. Sayın Elban, Güney Seyhan’da yapılan ve açılmak için gün sayan hastanenin adının 5 Ocak olacağını söyledi. Ayrıca Yüreğir’deki eski Devlet Hastanesi ile ilgili de bir müjde verdi. İşte Süleyman Elban Valimizin söyledikleri.
Kurtuluş Kılınç: Önce Lezzet Festivali ile başlayalım. 6. Uluslararası Adana Lezzet Festival bu yıl 7-8-9 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek ve dünyanın dört bir yanından insanı şehrimizde ağırlayacağız. Konuyla ilgili neler söylersiniz.
Süleyman Elban: Lezzet Festivali’ni birçok açıdan değerlendirmek gerekiyor. Öncelikle ekonomik açıdan. Şehrin ekonomisine hatırı sayılır bir katkısı var. Hatta civar illere bile katkısı var. Ayrıca başta gıda olmak üzere esnafların büyük kısmı birkaç aylık cirosunu birkaç günde çıkaracak. Kente gelen yerli ve yabancı turistler sadece yiyip-içip gitmiyor ki. Hediyelik eşyalar da alıyor.
İkincisi kültürel bir kaynaşma oluyor. Farklı yörelerden insanlar geliyor. Gerçek Adana’yı tanımış oluyorlar. Biliyorsunuz adliye haberleri yüzünden kentimizin kötü bir imajı var dışarda. Gelen misafirlerimiz aslında Adana’nın televizyonda gösterildiği gibi olmadığını görüyor. Buradan ayrılırken de diğer festivalde değil en kısa zamanda dönmek ümidiyle Adana’dan gidiyorlar.
Bir de şehrimizin birlikte bir iş başarması çok önemli. Belediyeler, kamu kurum/kuruluşları, STK’lar, üniversiteler, esnaflar, vatandaşlar bir araya gelerek bir iş başarıyorlar. Bu çok anlamlı ve faydalı bir iş. İnşallah bunu geliştireceğiz.
Bütün dünyadan konuklarımız var. Bunun dışında tur şirketleri yine dünyanın dört bir yanından yerli ve yabancı turistleri şehrimize getiriyor. Festivalin ilk günü ile ilgili tüm otellerin şimdiden tamamen dolduğunu söyleyebilirim. Bu hafta sonuna kadar diğer günler için de sadece otellerimizin değil kamu misafirhanelerimizin bile dolacağına inanıyorum. Şehrimiz açısından muhteşem bir tanıtım olacak.
Kurtuluş Kılınç: Festival’in lansmanının İstanbul’da yapılması çok tartışıldı. Adana’da yayın hayatını sürdüren basın mensupları davet edilmedikleri için tepki gösterdi.
Süleyman Elban: Bence tanıtımını İstanbul’da yapılması çok doğru bir iş. Çünkü siz oradan yüzlerce insanı aynı anda Adana’ya davet edemezsiniz. Etseniz de programlarından dolayı bir araya getiremezsiniz. Getirseniz de ulaşım ve konaklama bedellerini karşılayamazsınız. Hâlbuki tanıtımı İstanbul’da yapınca hem o insanların planlarını bozmadan hem de çok daha az bedellerle müthiş bir tanıtım yapmış olduk. Ne yaparsanız yapın bu kadar insanı Adana’da bir araya getirmeniz çok zor. O yüzden ben İstanbul’da yapılmasını doğru buluyorum.
Davetimize çok kıymetli insanlar geldi. Televizyonda program yapan, gazetelerde yazı yazan insanlar katıldı. Bu insanlar kendi programlarında, gazetelerindeki köşelerinde festivale yer verdi. Çok olumlu bir program oldu bence. Bu kadar tanıtımı parayla yapmanız çok zor.
Adana’daki gazetecilerin bu konuyla ilgili eleştirileriyle ilgili de şunu söyleyebilirim. Bu programı orada yapma nedenimiz Adanalı gazetecilere tanıtmak değildi. İstanbul’daki ünlü insanlara, gazetecilere dolayısıyla Türkiye’ye tanıtmaktı. Adana’daki basın mensuplarıyla da bugün buluşacağız. İstanbul’a gidip Adanalı gazetecilere bu festivali tanıtmanın ne anlamı var? Önce Adana’da yapmış olsak bu kez araya çok fazla zaman girecekti. Biz festivali sürekli gündemde tutmak istiyoruz. O yüzden Adana’da basın/yayın işlerini sürdüren insanlarla İstanbul’dan sonra buluşmaya karar verdik.
Kurtuluş Kılınç: Adanalı Sanatçı Haluk Levent’in attığı bir twit ile de sanki organizasyon konusunda bir sorun var algısı oluştu kamuoyunda. Vatandaşın tepkisi de bu yönde oldu. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Süleyman Elban: Aslında ben toplantı öncesinde kendisiyle görüşmüştüm. Arkadaşlarımız da görüştü ama orada bir yanlış anlaşılma oldu. Hoş bir yanlış anlamaydı. Bunu da latif bir şekilde paylaştı Haluk Bey. Bu da festivale ilgiyi daha fazla çekmiş oldu. İnanılmaz bir katkı oldu festivalimizin tanıtımına. İyi ki yanlış anlamış. İyi ki Adana’ya gitmiş. (Gülüyor…) Bence biz konuyla ilgili amacımıza ulaşmış olduk.
Kurtuluş Kılınç: Söz yemek festivalinden ve kültüründen açılmışken Adana’nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı’na Gastronomi ile katılması gündemde. Bir başvuru yapıldı ancak olmadı. Aslında birinci derecede Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olduğunu biliyorum ancak Büyükşehir Belediye Başkanımız ile bu görüşmeleri yaptığınızı da biliyorum. Çalışmalarla ilgili somut bir gelişme var mı?
Süleyman Elban: Bu unvanı almamız elbette önemli ama kişisel anlamda şöyle düşünüyorum; Adana gönüllerin gastronomi şehri. Büyükşehir Belediyesi bu konuda müracaatını da yapmıştı ama olmadı. Olmaması Adana’nın mutfağının zayıflığından ya da bu çalışmayı yürüten arkadaşlarımızın eksikliğinden değil. Adana’nın mutfağı ile bu unvanı alan şehirleri kıyasladığınızda diğer şehirler bizim yanımıza bile yaklaşamaz diye düşünüyorum. Bir çok kriterden geçtikten sonra bu unvanlar veriliyor. Ben yine de bu işi de en kısa zamanda başaracağımıza inanıyorum.
Kurtuluş Kılınç: Kente istidam katacak önemli yatırımlar gündemde. Ceyhan’da, Yumurtalık’ta, Karataş’ta özellikle OSB’lerle ilgili gelişmeler ne durumda? Güney Seyhan’da artık açılmak için gün sayan bir hastane var ancak Yüreğir’de eski Devlet Hastanesi yeri ile ilgili hala yapılacak mı yapılmayacak mı şeklinde tartışmalar sürüyor. İşin aslı nedir?
Süleyman Elban: Kentimize devlet yatırımlarında herhangi bir yavaşlama yok. Çok iyi gittiğimizi söyleyebilirim. Seyhan’daki hastanemiz hemen hemen tamamlandı. Bundan sonrası resmi prosedürlerle ilgili. Bu yılın sonunda ya da 2023’ün başında açılacak inşallah. Biz de hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz.
Karşıyaka’daki eski Yüreğir Devlet Hastanesi’nin yerine yapılacak hastane ile ilgili ihale yapıldı. Bugün bile oraya iş makineleri girebilir. Hafriyat her an başlayabilir. Aslında daha önce ihale yapılmıştı ama inşaat ürünlerindeki fiyatların dalgalanması nedeniyle iki kez iptal edildi ancak dediğim gibi her an orada bir çalışma başlayabilir.
Bununla birlikte bazılarını henüz açıklamak istemediğim önemli yatırımlar var. Adanalılar devletine güvensin. Bu güzel kenti kadim kültürüne uygun bir şekilde yine bölgenin parlayan yıldızı yapmak için bizim de gayretlerimiz devam edecek.
Kurtuluş Kılınç: Röportaj talebimi kabul ettiğiniz ve sorularıma içtenlikle cevap verdiğiniz için teşekkür ediyorum.
Süleyman Elban: Asıl ben size teşekkür ediyorum. Bu vesile ile tüm Adanalı hemşehrilerimizi ve vatandaşlarımızı 6. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’ne davet ediyorum.