Adana’nın Kozan ilçesinde İlçe Tarım Müdürlüğü personelleri buğday ekim alanlarında hastalık ve zararları kontrollerini gerçekleştirip, gübreleme ve tarım makineleri kullanımı konusunda çiftçileri bilgi sahibi yapıyor.
Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren İlçe Tarım Müdürü Mutlu Karataş, “Yapılan çalışmalarda, erken dönemde aşırı azotlu gübre kullanımının bitkide yatma, hastalıklara hassasiyet ve verim kaybına neden olabileceği, yağışın yetersiz olduğu dönemlerde yapılan gübrelemenin ise gübrenin toprakta çözünememesi sonucu besin maddesi kayıpları ve ekonomik zararlar oluşturabileceği vurgulanmıştır. Gübrelemenin mutlaka hava şartları, toprak durumu ve bitkinin gelişim dönemine göre yapılması gerektiği ifade edilmiştir” dedi.
Müdür Karataş, konuyla ilgili olarak şu ayrıntılı bilgileri verdi. “Ayrıca Çukurova koşullarında 600 kg/da buğday verim hedefi için toplam 18–20 kg/da saf azot önerilmekte; bunun %60–65’inin üst gübre olarak verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Buna göre kardeşlenme döneminde 20–22 kg/da Amonyum Nitrat (%33 N) veya 14–15 kg/da Üre (%46 N), sapa kalkma döneminde ise 10–12 kg/da Amonyum Nitrat veya 7–8 kg/da Üre uygulanması tavsiye edilmiştir. Gübrelemenin yağış öncesi veya yağışlı dönemde yapılmasının etkinliği artıracağı, kurak ve soğuk havalarda gübrelemeden kaçınılması gerektiği özellikle hatırlatılmıştır.”
ADANA
11 dakika önceADANA
1 gün önceADANA
1 gün önceADANA
1 gün önceADANA
2 gün önceADANA
2 gün önceADANA
2 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.