web statisticsweb statistics
Çığ: “Kadınların Derdi Dağlardan Büyük”

Çığ: “Kadınların Derdi Dağlardan Büyük”

ABONE OL
8 Mart 2026 10:49
Çığ: “Kadınların Derdi Dağlardan Büyük”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi Adana İl Kadın Kolları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenledi. Atatürk Parkı’nda Kadın Kürsüsü kurup, basın açıklaması gerçekleştirdi.

Ramazan Ayı münasebetiyle Atatürk Parkı’nda yeryüzü sofrası kurup oruçlarını açan CHP’li kadınlar daha sonra 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili “Kadın Kürsüsü” programı düzenledi. Ardından basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadınların günlük hayatta ve sosyal hayatta karşılaştığı sorunlar masaya yatırıldı. Programa katılan kadınlar sırasıyla söz alıp görüş ve düşüncelerini paylaştı.

CHP Adana İl Kadın Kolları Başkanı Özgürtan Çığ, Atatürk Parkında düzenlenen Kadın Kürsüsü programında yaptığı konuşmada, kadınların toplumsal hayatta maruz kaldığı eşitsizlik, ekonomik zorluk ve şiddet sorunlarına değindi.

“BU MEMLEKETTE KADINLAR VAR OLMA MÜCADELESİ VERİYOR”

Kadın Kürsüsü Programın amacının kadınların sorunlarını dinleyerek iktidar programını oluşturmak olduğunu vurgulayan Çığ, kadınların Türkiye’de var olma mücadelesi verdiğini ifade etti. Çığ, “Bu memlekette kadınlar artık sadece geçim mücadelesi vermiyor; var olma mücadelesi veriyor. Mutfakta tencereyi kaynatmak için mucizeler yaratan kadınlar, asgari ücretle ay sonunu getirmeye çalışan emekçi kadınlar, siftah yapmadan dükkan kapatan esnaf kadınlar ve kampüslerde gelecek kaygısıyla hayalleri çalınan genç kadınlar artık aynı cümleyi kuruyor ‘Bizi görün, bizi duyun’” dedi.

“ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZDEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Bugün, tarihsel bir direnişin simgesi olan 8 Mart’ı; kadınların yaşam hakkının sistematik olarak tehdit edildiği, şüpheli ölümlerin karanlıkta bırakıldığı ve faillerin cezasızlıkla ödüllendirildiği bir dönemde karşılıyoruz diyen Başkan Çığ, “Şiddeti önlemekle yükümlü mekanizmaların işletilmemesi, kazanılmış haklarımıza yönelik aralıksız saldırılar ve bizlere hayatta kalmayı bir lütuf gibi sunan bu karanlık düzen bir tesadüf değildir. Ancak bilinmelidir ki; kadın düşmanı politikalara, derinleşen yoksulluğa ve bizi evlere hapsetmeye çalışan zihniyete karşı bizler; özgür ve eşit bir yaşamı örgütlemekten ve bu karanlığa dur demekten asla vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

“KADINLARIN SORUNLARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Özgürtan Çığ konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bugün kadınlar sadece şiddetle değil; yoksullukla, güvencesizlikle ve görünmeyen emek sömürüsüyle de mücadele ediyor. Ev içi bakım yükü hâlâ büyük ölçüde kadınların omzunda. Çocuk, yaşlı, engelli bakımı kamusal bir sorumluluk olması gerekirken kadınların “doğal görevi” gibi dayatılıyor. Kadınlar hem evde ücretsiz bakım emeği veriyor hem iş hayatında eşitsizlikle karşılaşıyor. Bu tabloyu kabul etmiyoruz! Kadının ekonomik bağımsızlığı olmadan özgürlükten söz edilemez. Bu nedenle eşit işe eşit ücret talebimizi bir kez daha haykırıyoruz. Aynı işi yapan kadınların daha düşük ücret aldığı, terfilerde geri bırakıldığı, güvencesiz çalışmaya mahkûm edildiği bu adaletsiz düzen değişmelidir. Emeğimiz görünmez değildir, hakkımız pazarlık konusu değildir.”

“BİZİM YOLUMUZ MUSTAFA KEMAL ATATTÜRK’ÜN YOLUDUR”

Bizim yolumuz bellidir diyen Çığ, “Bizim yolumuz, kadını toplumsal yaşamın her alanında eşit gören, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını pek çok Avrupa ülkesinden önce teslim eden Ebedi Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yoludur. Atatürk’ün “Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir” sözü, bizim siyasi pusulamızdır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in liderliğinde; kadını sadece aile içinde değil, hayatın her karesinde güçlendiren, toplumsal cinsiyet eşitliğini kağıt üzerinde değil sokakta, iş yerinde ve Meclis’te var eden bir Türkiye mücadelesi veriyoruz. Yerel yönetimlerimiz bunun en somut örneklerini ortaya koymaktadır. Belediyelerimizin açtığı kreşler, kadınların istihdama katılımının önündeki en büyük engellerden birini ortadan kaldırmaktadır. Kreş, kadınların çalışma hakkının teminatıdır. Çocuk bakımını yalnızca annenin sorumluluğu olarak gören anlayışı reddediyoruz. Kamusal, erişilebilir ve nitelikli bakım hizmetleri yaygınlaşmalıdır. Genel Başkanımızın vurguladığı gibi; eşitlik bir imtiyaz değil, en temel haktır! Ve biz haklarımızdan vazgeçmiyoruz! İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz! 6284 sayılı kanun etkin ve eksiksiz uygulanacak, biz vazgeçmiyoruz! Eşit işe eşit ücret mücadelemizden vazgeçmiyoruz! Kadınların sırtına yüklenen ev içi bakım sorumluluğunun kamusal politikalarla paylaşılmasını istemekten vazgeçmiyoruz! Yoksulluğun en ağır yükünü taşıyan kadınların sesi olmaktan asla vazgeçmiyoruz!

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
escort ankara - Türk Porno - Ankara Escort Ankara escort, eskort, escort bayan Ankara Escort Bayan arkadaş bulmak istediğiniz ve ihtiyacınız olduğu her zaman Ankara Escort Sitesi.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.