Avrupa, Türklere vize konusunda sorun çıkarmaya başlayınca, Türk tur operatörleri vizesiz destinasyon aramaya başladılar. Yurtdışına paket turlar düzenleyen öncü şirketlerden TravelZone, işte bu yeni destinasyona tanıtım gezisi düzenleyerek Türk tüketicisini ve acentaları bilgilendirmeye başladı.
UMMAN güvenilir bir ülke. Tarihi ve doğa güzelliklerinin yanı sıra çocuklu aileler ve özellikle Salâlah bölgesi deniz tatili için ideal bir destinasyon. Ülke, SALAM Air ve THY ile 4,5 saat uçuş mesafesinde. Her daim ılıman iklimi var. Cami ve alışveriş merkezleri dışında kadınlar için giyim kuşam herhangi bir kısıtlama yok. Yollar muhteşem. Korna sesi yok. Ülkede nüfus 5 milyon. Bunun 2 milyona yakını başkent Muscat’ta oturuyor. Bizim GSM şirketleri ile bir anlaşmaları yok. Bu nedenle 5.250 OMR karşılığında 6 Gb ve 50 dakika yurtdışı konuşma dahil ( bugün için 250 TL ) 10 gün geçerli olan Umman hattı alabilirsiniz .
PLASTİK ÇEKİÇLERİN SIRRI NEDİR?
Dil Arapça elbet ama hemen herkes İngilizce konuşuyor. Ülke zengin. Petrol, balıkçılık ve turizm başlıca gelirleri. Ağır işler hep Pakistan, Hindistan, Malezyalı işçilerde. Şeriat kanunları geçerli. Ülkede hırsızlık, kap kaç vs görülmüyor. Karınları tok, sırtları pek. Belki de bu nedenle diğer Arap ülkelerinde görmeye alışık olduğumuz kaos, asabiyet, bağırış, kavga edercesine yüksek sesle konuşma, tartışmalar yok. Sakin ve huzurlu gözüküyorlar. Ne demiş atalarımız; “Para var huzur var” Ancak başta Mısır olmak üzere çoğu benzer ülkelerde görebileceğiniz gibi; erkeklerin çoğunun alnının ortası yuvarlak bir şekilde kararmış. Neden? diye kendilerine sorarsanız “Secde etmekten” diyorlar. Ama çarşılarına giderseniz çeşitli boyutlarda “plastik çekiç” görebilirsiniz. Esnafa sorun “bu ne işe yarar?” diye, çekici eline alıp, alnına vuracaktır.
Ülke, 1400’lerin sonunda Portekiz işgaline uğramış. O döneme ait gözetleme kuleleri ve kaleler halen göz dolduruyor. 1581-88 yılları arasında ülke Osmanlı’nın kontrolüne geçmiş, 1624'te imam seçilen ve kabile çatışmalarına son veren Nasr ileri bölgeden çıkarması Umman İmparatorluğunu kurmuş.
Umman bugün Uniter Parlamenter Monarşi ile yönetiliyor. 1970’de babasını devirerek ülkenin başına geçen Sultan Kabus (Qaboos) bin Zeyd, hem sultanlık hem de başbakanlık görevini 2020’ye kadar yürütmüş. İngiltere’de okumuş, hiç evlenmemiş. Çocuğu yok. Ülkeyi modernleştirmiş, kadınlara eşit haklar sağlamış, giyim kuşamlarına karışmamış, Opera kurmuş bu ülkede. Andrea Bocelli, Pavarotti, Placido Domingo’yu getirtmiş. Bilim ve sanata çok önem vermiş. Ölünce 11 Ocak 2020'de kuzeni Heysem bin Tarık yerine geçmiş.
GECE KLÜPLERİNİN RACONU…
Gece kulüplerinde eğlence sabah 3’e kadar devam ediyor. Usul ya da amiyane tabirle racon şöyle; Dansözler göbeklerine ince halatlar dolayarak boğum yapıyorlar. Bir dansözün ne kadar çok boğumu varsa o kadar makbul. Bir sahne sanatçısına sevginizi ve takdirinizi nasıl belirtebiliyorsunuz? Boncukla. Ortada dolaşan bir boncukçu var. Sigara Puro tablası gibi bir şeyin içinde 5-6 çeşit renkli boncuk ve bir Taç var. Sevdiğiniz sanatçıya bu boncuklardan yolluyorsunuz. Renk ve şekillerine göre değerleri de değişiyor. En pahalısı Taç. 100 dolar civarında. Boncukçu, siz para verip boncuk aldıkça sahneye çıkıp sanatçının, dansözün boynuna takıyor, sanatçıya sizi gösterip sizi selamlamasını sağlıyor. Boncukların sayı ve kıymetine göre bu selamlama uzuyor hatta sanatçı yanınıza kadar gelip sizin için özel dans ediyor veya şarkı söylüyor. Sahneye en son assolist çıkıyor. Ancak ona boncuk ve taç kifayetsiz kalıyor. Assoliste özel paketler içinde kıymetli hediyeler alınıp bizzat hediye sahipleri tarafından sanatçının ayağının önünde saygıyla eğilerek bırakılıyor.
Cuma, Cumartesi günleri tatil. Prizler İngiliz, yani 3‘lü. Bizden 1 saat ilerdeler. Para birimi Rial. 1 Rial 2,5 Euro. Dışarıda Alkol içmek yasak ama tüm otellerde serbest. Ülkeye Alkol sokabiliyorsunuz. Erkekler Dishdasha yani entari gibi bir kıyafet giyiyorlar. Başlarında Fes’in işlemeli beyaz hali olan ‘Kuma’ başlığı var. Çoğu hançer taşıyor. Geleneksel bir kültür onlarda. Bayraklarında bile hançer var. Kadınlar Omaniya adlı çoğunlukla renkli olan bir kıyafet giyiyorlar. Peçe ve türban da çok yaygın. Bütün bu aksesuarlar, kıyafetler kişinin sosyal statüsüne göre değişiyor.
Yeme içme derseniz en ünlüsü, Qabuli ve Makbus pilavı üstü et. Bazen de deve eti. Shuwa: kuzu etiyle yapılan bir yemek, yanında iç pilavıyla birlikte servis edilmektedir.
Madrouba: Pirinçler; soğan, zerdeçal, karabiber ve tavukla birlikte kavruluyor, üstüne kızarmış soğan konularak yeniyor
Majboos: Tavuk eti veya kuzu eti eklenerek yapılan majboos, baharatlı bir pilavdan oluşmaktadır.
Lam Shwa: Tavuk budunun muhteşem bir sosla tatlandırılmasından oluşan bir lezzetli yemektir. Khbeesa: İçerisinde karnabahar ve kabak gibi sevilen sebzeler de yer alır
Baharatlı Umman Sütlü Çay: Kakule, zencefil, tarçın ve sütle yapılan bir çaydır.
Kahwa ( Kakule Kahvesi ): Arap usulü pişen kahveyle yorgunluk atabilirsiniz.
GÖRÜLECEK YERLER:
Royal Opera House Muscat, Al Alam Sarayı, Mutrah (Muscat) Corniche, Bait Al Zubair Museum, Qurum Beach, The National Museum of Oman, Muscat Kapalıçarşısı – Mutrah Souq, Al Jalali ve Al Mirani kaleleri: Portekizliler tarafından 16.yüzyılda yapılmış, Riyam seyir terası
Ve Sultan Kabuş – Qaboos camisi ; Dünyanın en büyük camilerinden birisi. Üçyüz bin ton hint kumaşı kullanılmış. 416 bin metrekare alana sahip camide aynı anda 20.000 kişi ibadet edebiliyor. Tabanını tek parça 21 ton ağırlığında 4200 metrekarelik İran halısı kaplıyor. Kapıları Türkiye’de yapılmış. Sultan, bu camiyi annesi için yaptırmış.
Cem Polatoğlu