Turizm sektörü diğer sektörlere kıyasla çok daha çabuk kabuk değiştiren, teknolojiye dayalı, sürekli yenilik isteyen bir sektördür. Bu sektörde kartlar her 10 senede bir yeniden dağıtılıyor. Yeni teknolojilere ayak uyduramayan şirketler ise teker teker piyasadan siliniyorlar.
“D” KUŞAĞI
Turizmde ilk neslin “D” kuşağı olduğunu görüyoruz. Şöyle bir Flashback yaptığımızda; Yusuf Duru – Duru Turizm, İnci Pirinççioğlu – ViP Turizm, Hüseyin Kurtoğulları – Plan Tur vs bu dönemin iz bırakanlarındandır. Bazıları bu “D” kuşağını Dinazor kuşağı olarak nitelese de biz onlara DUAYEN kuşağı diyoruz. Onlar Teleks ile çalışırlardı. Örneğin Duru Turizmde çalışırken Teleksin son günlerine denk gelmiştim. O zamanlar Teleksin şerit deliklerini okuyup çözenlere gıpta ile bakılırdı. Bu nesil Çek-Senet-Sözleşme ile değil yüzyüze ve iki dudaktan çıkan sözle iş yaparlardı. Anlaşırlarsa imza atmazlar, el sıkışırlardı. Teminat değil “SÖZ” verirlerdi. Para transferleri Havale, EFT ile değil, siyah çöp poşetleri veya gazete kağıdına sarılı tomarlarla elden, nakit olarak yapılırdı.
“X” KUŞAĞI
Bir sonraki kuşak, yani bizim kuşağımız FAX kuşağıydı. Adam kağıda taa Avrupa’dan yazı yazıyor, imza atıyor, bir dakikada önümüzde. Bu nasıl bir mucize!… Bazıları bizim kuşağa “K” kuşağı diyorlar. Yani Kaşarlar. Ancak, literatüre göre bizler “X” kuşağıyız. X Kuşağı, kurallara uyumlu, aidiyet duygusu güçlü, otoriteye saygılı, sadık, çalışkanlığa önem veren bir kuşak olarak tanımlanıyor. Bu grubun bilinenleri Cemal Kızıltan – Tourismo, İskender Çayla – Delicias, Nihat Çimen – Fly Express vs sayılabilir.
“Y” KUŞAĞI
Bizden sonraki nesil internet çağı kuşağıdır. Bu kuşağın kendileri değil ama sahip oldukları web siteleri ön plandadır. Şirketlerinin evet ama kendilerinin adını dahi bilmediğimiz Tatil.Com’lar, TatilBudur.Com, TatilSepeti.com hep bu dönemin çocuklarıdır. Bu kuşağa “Y” kuşağı diyoruz. Turizmi yönlendirenler, yeni seyahat trendlerini belirleyenler çoğunlukla işte bu “Y” kuşağıdır. Yani 80’s doğumlular. “Y” kuşağı acentalar, kuşaklar arası farklılığın en çok hissedildiği nesil özelliği taşırlar. Çünkü onlar bağımsız olmayı severler, özgürlüklerine düşkünler ve iş yaşamlarında da farklılar. Bir üst kuşaklar gibi meslektaşları ile iç içe olmayı sevmezler. Belirlenen mesai saatleri arasında çalışmayı da sevmezler. Bu yüzden, iş saatinden ziyade kendi belirledikleri gün ve saatlerde işlerine odaklanırlar.
“Z” KUŞAĞI
Bu günlerde ise “Z” kuşağı turizmde etkin olmaya başladı. Z kuşağı, 2000 yılı ve sonrası doğanlara deniyor. Onlar, İnternet ve mobil teknolojileri kullanmayı seviyorlar. Günümüzde yaygın olan akıllı telefonlar, i-pad’ler ya da tablet bilgisayarları ile her alanda aktifler. Özellikle internet aracığıyla sosyalleşmeyi, ürün pazarlamayı tercih ediyorlar. Bu kuşak gençler henüz çalışan konumundalar, “Patron” sınıfına geçmediler. Ne yapacakları, sektöre ne gibi yenilikler getirecekleri merakla bekleniyor. Turizmin geleceği onların ellerinde olacak.
Görüldüğü üzere, an itibarı ile 4 kuşak halen bu sektördeyiz. O halde hep beraber NİCE YILLARA diyoruz…