Ülkemizde, günde yaklaşık 3 bin 500 çocuk doğmakta ve kadınlarımız anne olmakta. Bu annelerden yüzde 80’iannelik hüznü yaşıyorken, yüzde 10’u lohusa depresyonuna girmektedir. Lohusa depresyonu, çoğu zaman klasik bir hüzün ve hormonal durumla karıştırılmaktadır. Annelik hüznüne göre daha uzun süren lohusa depresyonu için uzman desteği gerekmektedir. Doğum gerçekleştikten hemen sonra melankoli, depresyon ve psikoz olarak isimlendirilen sıkıntılar oluşabilir. Ayrıca bebeğini kucağına aldığı zamanyaşadığı kaygı, merak, sorumluluk hissi ve hayat şartları annenin kendisini yetersiz hissetmesi, sütünün yetmeyeceği ve bebeğini koruma içgüdüsüyle istenmeyen bir stres yaşayabilir. Anne, bedenindeki yorgunluktan dolayı bu durumla baş etmekte zorluk çekebilir. Ayrıca doğum öncesinde ve doğum esnasında yaşanan zorluklar da varsa yaşanan stres kaçınılmaz olabilir.
Peki, annenin her kaygısına lohusa depresyonu diyebilir miyiz? Elbette hayır. Lohusa depresyonu tanısı koymak için bir takım belirtilerin bir arada olması gerekmektedir.
Bu belirtiler:
– Şiddetli hüzün
– Bebeği istememe ve bebekle ilgilenmeme
– Konsantrasyon güçlüğü
– Suçluluk hissi
– Uyku bozukluğu
– Unutkanlık
– Panik atak, aşırı sinirlilik, sürekli ağlama isteği
– İşlevlerde yavaşlama
– İştah değişikliği
– Yorgunluk
– Bebeğe zarar verebileceği endişesi
– Sosyal hayattan kendini soyutlama
Lohusa Depresyonu için neler yapabiliriz?
Öncelikle sosyal destek çok önemlidir. Günümüzde annelerin ziyaretçileri genellikle bebekle ilgilenmekte ve anneye farkında olmadan destek olmamaktadır. Bu durumun aksine sosyal çevre, anne ile ilgilenmeli ve bebeğiyle anneyi mümkün olduğunca ten teması ettirmeli çokça emzirmesine ve annenin kendisine özel zamanlar yaratmasına fırsat vermelidirler. Annenin iyi uyuması iyi beslenmesi düzenli bir hayat yaşaması yalnız olmaması gerekmektedir. Bunlara rağmen annede düzelme olmazsa bir uzman hekime başvurmalıdır. Anneler birçok sebeple tedaviye başvurmamakta ya da geç başvurmaktadır. Bu da annenin bebekle bağ kurmasını zorlaştıran bir durum yaratır. Uzman eşliğinde psikoterapi ve gerekirse ilaç kullanımıyla annenin durumu hızlıca düzelmektedir.