Teknolojideki yenilikler her geçen gün hayatımızın adeta bir parçası haline geldi. Adeta hayatımızın her alanında kaçınılmaz oldu. Bankalar güncel teknolojik gelişmelerin sunduğu imkanları kullanarak dijital kanallar üzerinden birçok yeni ürünler geliştirerek yeni hizmetleri devreye alıyor.
Bu hizmetin başında da dijital bankacılık hizmetleri geldi. Geçtiğimiz hafta gazetemizin mailine ihtiyaç, konut, taşıt ve kobi kredilerinin yanında, kredi kartı, mevduat, yatırım ürünleri ve sigorta alanlarındaki bankacılık ürünlerini kullanıcılarına en avantajlı fiyat teklifleri sunarak hızlı ve kolay karşılaştırma ve başvuru yapmalarını sağlayan online bir platform olan HangiKredi’den bu dijital bankacılık ile ilgili bir mail geldi.
2021 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından hayata geçirilen “Uzaktan Müşteri Edinimi” uygulamasıyla birlikte bankalar uçtan uca tüm hizmetlerini müşterilerini şubeye çağırmadan sunabilir hale geldi. HangiKredi’de bu noktada tüketicilerin finansal asistanı olarak avantajlı ve yenilikçi yaklaşımlarıyla tüm ihtiyaçları karşılamakta. Ayrıca Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) paylaşmış olduğu veriler dijital bankacılığın Türkiye'de hızla büyüdüğünü ortaya koymakta.
Rapora göre, Türkiye’de aktif dijital bankacılık hesabı sayısı, 2023 ayının ilk ayında bir önceki yıla göre %21,73’lük bir artış göstererek 104 milyona ulaşmış. Bu hesapların yılın başından bu yana %9,8’lik artış göstererek 99.2 milyona ulaşan bireysel hesaplar, 4.8 milyonunu ise ticari hesaplar oluşturmakta. 2 milyon 9 bin hesaba ait işlemler sadece internet bankacılığı üzerinden yapılırken, 91 milyon 351 bin hesap kullanıcısı mobil bankacılığını tercih etmiş.
Hızlı ve kolay şekilde 7/24 her an bankaya gitmeden tüm işlemlerinizi halletmenize yardımcı olan dijital bankacılık hizmetini Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre en çok erkekler kullanıyor. Dijital bankacılık müşterilerinin %66’sını erkekler, %34’ünü ise kadınlar oluşturuyor. En çok yaygın olarak kullanan jenerasyon ise 36 ile 55 yaş arasında ki kişilerden oluşuyor. Bu veriler neticesinde yetişkin ve orta yaş grubunun teknolojiye ve dijital bankacılığa alıştığı da gözlemlenmekte.