Gıda israfı dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek küresel bir sorun haline geldi. Dünya genelinde her yıl 4 milyar ton gıda üretiliyor. Bunun 2,7 milyar tonu tüketilirken
1,3 milyar ton gıda çöpe gidiyor. Israf edilen bu gıdaların yıllık parasal değeri 1 trilyon dolar cıvarında. Bu rakamları Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan açıklamalar ortaya koyuyor.
Dünyada durum böyle iken peki ülkemizde nasıl. Hiçte iç açıcı değil.Türkiye ise yemek israfının en çok olduğu ülkeler arasında yer almaya devam ediyor. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı'nın son raporuna göre, ülke genelinde her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Yapılan gıda israfı ise 214 milyar liralık gıda kaybına yol açıyor.Gıda israfının yüzde 42´si evlerde meydana geliyor.
En çok çöpe atılan gıdaların başında ise ekmek ve unlu mamuller, sebze ve meyveler geliyor. Üretilen meyve sebzenin en az yüzde 30´u daha sofraya ulaşmadan çöpe gidiyor.Gıda israfında geldiğimiz boyut bu şekilde.
Bu israfı mutlaka durdurmalı ve önüne geçmeliyiz. Türkiye gibi dünyanın birçok bölgesinde, milyarlarca insan gıda ve suya erişmekte giderek artan zorluklar yaşıyor. Bu israfı mutlaka durdurmalı ve önüne geçmeliyiz. İnsanlık için yaşamı sürdürmenin tehdidine dönüşen gıda israfının önüne geçmek ve bu sorun için insanlık “dürüst gıda” da birleşmeye ve çalışmak için harekete geçmeli.