Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı denetimler sonucu taklit ve tağşişli gıdalar üreten firmaları açıklamasıyla gıda güvenliği yeniden gündeme geldi. Bakanlığın gıda tebliğlerinde önemli yenilikler yaptı. Hileli gıdalara karşı da "Güvenilir Gıdada Yeni Dönem" başlatmasına karşın hileli gıda sahtekarlarının sayısı arttı. Gıda sahtekarları daha çok bayram ve yılbaşı öncesi yaptıkları merdivenaltı üretimlerle halkın sağlığını tehdit eder boyutlara ulaştı.
Gıda ahlaksızlıkları ve sahtekarları maliyetleri yüksek olan zeytinyağı, bal, baharatların yanı sıra et ve süt ürünleri gibi hızlı tüketilen ürünlerde kendilerini gösteriyor. Bu ürünlerde hile ve taklitli ürünlere daha sık rastlanıyor. Sahte bal, kıymada tavuk taşlığı, zeytinyağında tohum yağı, tereyağında bitkisel yağ, gıdada tekstil boyası kullanılması, gıdaya ilaç etken madde katılması, domuz eti kullanımı, dana etinde eşek eti, kaşarda nişasta, pul biberde boya ve bunun gibi hileli gıdaları piyasaya sürmek vicdansızlık. Adeta insanları ölüme itiyorlar.
İşte bu noktada taklit ve tağşişli gıda üretimi yapan firmalar en ağır cezaların verilmesi öne çıkıyor. Halkın sağlığı ile oynayanlara yüz kızartıcı suçlar verilmeli. Faaliyetlerini durdurma ve idari para cezalarının yanı sıra hapis cezalarının verilmesi de gündeme getirilmeli.
Cezaların yetersizliği yani caydırıcı olmaması yapanın yanına kar kalıyor. Burada biz tüketicilere de büyük görevler düşüyor. Piyasanın oldukça altında satılan ve ne olduğunu bilmediğimiz ürünlerden uzak durmalıyız.
Şüphe duyduğumuz ürünlerle ilgili gerekli mercilere şikayette bulunmaktan kaçınmamalıyız. Her şeyden önemlisi siz siz olun alışverişlerinizi bildiğiniz market ve bakkallardan yapın.