Kurban Bayramı haftasına girildi. Cuma günü arefe Cumartesi günü de bayramın ilk günü. Bayram haftasına girilmesiyle birlikte başta yaşadığımız kent Adana olmak üzere ülke genelindeki şehirlerde hayvan pazarları kuruldu.
Besiciler yıl boyunca besledikleri kurbanlıkları satarak geçimlerini sürdürmenin telaşı içerisinde olurken, bu durumdan vazife çıkartarak dolandırıcılığa yeltenenlerde yok değil. Dolandırıcılar için kurban bayramları birer fırsat. Her yıl kurban pazarlarında sahte para tuzakları haberleri ile karşılaşıyoruz.
Bunun yanında son dönemde kurban pazarlarında sahte para dolandırıcılarının yanı sıra internette kurbanlık satışı üzerinden dolandırıcılık yapanlarda azımsanmayacak sayıda çoğaldı.
Geçtiğimiz Kurban Bayramında 950 bin büyükbaş, 2 milyon 750 bin küçükbaş kurban kesilmiş. Yetkililer iyasada kurbanlık tedariki ile ilgili bir sorunun olmadığını her fırsatta söylüyorlar. Ancak yine de teknolojinin gelişmesi ve büyükşehirlerdeki zaman mesafe sorunları nedeniyle internetten kurbanlık satışları da oldukça fazla.
İnternet ortamında görsel olarak başka hayvanın fotoğraflarını koyarak satan, ortada hiç hayvan olmadan sahte ilan açan, hayvandan çıkacak etin vaadinde hile yapan oldukça fazla kişi bulunuyor. Siz siz olun bu tür yanıltıcı ilanlara kanıp tufaya gelmeyin.
Canlı hayvanın şu anki piyasalara göre büyükbaşta kilogram başına 60, küçükbaş hayvanda ise 66 liradan hesaplaması var. Bu hesaplamanın altında kalan kurbana siz siz olun şüpheyle bakın. 500 kilogram gelen bir hayvanın ederi 35 bin lira civarında olup da satış sayfalarında 25 bin liralık ilanlara sakın ola kanmayın.
‘’Uygun kurbanlık buldum’’ diye sevinirken aslında tam tersi elinizdeki paranızdan da olabilirsiniz. Bundan dolayı internetteki dolandırıcılara karşı tetikte olun.
İyi bayramlar.