Ülkemizin nüfusu 1990-2022 yılları arasında geçen 32 yılda 54 milyondan 85 milyona çıktı. Yani yüzde 51 oranında bir artış olmuş. Aynı dönemde tarım arazileri de yüzde 14 oranında azalmış.
Tarım arazilerinin azalmasıyla birlikte köylerden kente de azımsanmayacak ölçüde göçler oldu. Bu durum büyükşehirlere bir yük oluşturmasının yanında trafik, gürültü, çarpık kentleşme gibi sorunlarla yaşam kalitesini de olumsuz etkiledi, etkilemeye de devam ediyor.
Gelecek yıllarda köylerde tarım yapacak nüfus bulamayacağız. Bu durumun önüne geçilmeli. Şehirlerden köye dönmek isteyenler için cazip imkânlar sunan projeler geliştirilmeli.
Şehirden köye nakliye, köy evi yapım, tadilat, traktör, biçerdöver gibi makine araç gereç, gübre, mazot, yem ve hibe desteklerinin yanı sıra düşük faizli kredi gibi destekler verilmeli.
Bunların yanında güneş ve rüzgar enerjisi gibi yeni nesil sistemlere de teknolojik destek sağlanmalı. Çiftçilere modern tarım için gerekli eğitimler verilmeli.
Emekli olup, memleketine dönerek tarım ve hayvancılık yapmak isteyenlere de destekler sağlanmalı. Bu kişiler verilecek desteklerle üretime katkı vermelerinin yanında köylerini de canlandıracaklar.