Komşuluk aile bağlarından sonraki en güçlü bağ olarak kabul edilir. Günümüzde değişen yaşam biçimiyle birlikte komşuluk ilişkileri her geçen gün zayıflıyor. Bir çok kişi ‘’nerede o eski yıllardaki komşuluklar’’ demekten kendilerini alamıyor.
Nasıl demesinler, geçmiş yıllarda mahalleye yeni birisi geldiği zaman herkes ziyaret eder, hemen çayını, çorbasını götürürler, yardım ederlerdi. İyi günde kötü günde hep birlerinin yanında olurlardı komşular. Birbirlerini her konuda sürekli desteklerlerdi.
Aileler çocuklarını sokağa rahatça çıkartıp oynayabilmelerini sağlıyorlardı. Komşular bir ihtiyacı olduğu zaman başvurabileceği ailesi dışında kişiler olabiliyordu. Peki günümüzde bu komşuluk ilişkileri var mı koskocaman hayır. Komşuluk modern hayatın getirdiği ilişki biçiminden dolayı zayıflıyor.
Bu tezimizi Areda Survey araştırma şirketinin Türkiye genelinde 29 Ağustos-2 Eylül 2024 tarihleri arasında 4 bin 277 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırma ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 63,3’ü komşuluk ilişkilerinin eskisi gibi güçlü olmadığını düşünüyor.
Komşuluk ilişkilerinin tamamen bittiğini ifade edenlerin oranı bir önceki yıla göre yüzde 9,2 oranında düşüş göstererek yüzde 31,2’ye geriledi. Komşuluk ilişkileri her şeye rağmen güçlüdür diyenler ise yüzde 5,5 ile yıllar içerisindeki en düşük orana sahip durumda.
İlgili soruya kadın ve erkeklerin verdiği cevaplar incelediğinde komşuluk ilişkilerinin eskisi kadar güçlü olmadığını düşünen erkeklerin oranı yüzde 66,9. Bu görüşteki kadınların oranı ise yüzde 59,8. Komşuluk ilişkisinin genel olarak bittiğini düşünen grupta yüzde 34,9 ile kadınlar erkeklere oranla daha fazla yoğunluk gösteriyor. Bu oran erkeklerde yüzde 27,4.
Her şeye rağmen komşuluk ilişkilerinin güçlü olduğunu belirtenler ise kadınlarda yüzde 5,3 ve erkeklerde yüzde 5,7.
Yaş gruplarına göre incelendiğinde, komşuluk ilişkilerinin tamamen bittiği yönünde fikir beyan edenler arasında 55 yaş ve üzeri yüzde 36,1 ile ilk sırada yer alıyor. Komşuluk ilişkilerinin eskisi kadar güçlü olmadığı fikri ise yüzde 67,1 ile en çok 18-34 yaş grubunda yankı buluyor.
Araştırma kapsamında Türk halkının komşularını ne derece tanıyıp bildiği de sorulmuş. Halkın yüzde 48,3’ü komşularının çoğunu tanıdığını ve bildiğini dile getirirken yüzde 43,9’u ise yalnızca bazılarını tanıdığını söyledi. Hemen hemen kimseyi tanımadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 7,8.
Komşularına sürekli gidip geldiğini ifade edenler bir önceki yıla göre yüzde 11,5 oranında düşüş göstererek, yüzde 7,5 ile tüm yılların en düşük seviyesine indi. “Komşuma pek gidip gelmem” diyenlerin oranı ise yüzde 48,4 ile tüm yıllar içerisinde en yüksek seviyeye çıkmış durumda.
Araştırmada yer alan komşulara olan güven sorusuna dair değişim incelendiğinde komşusuna hiç güvenmeyenler bir önceki yıla göre yüzde 11,2 oranında düşüş göstererek yüzde 16,2 ile tüm yıllar içerisinde en düşük orana geldiği görülüyor.
“Ne güvenirim ne güvenmem” cevabını verenlerin oranı son araştırmada yüzde 24,7 iken, komşusuna fazla güvenmediğini belirtenler yüzde 17,4 ve her konuda güvendiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 5,8 olarak araştırmaya yansıyor.
“Bazı konularda güvenirim” diyenler de yüzde 36 ile en yüksek güven oranını oluşturuyor.