Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Kocaispir kişilik olarak benim çok sevdiğim, saygı duyduğum bir insan ancak bu düşüncelerim O'nu zaman zaman eleştirmemi hiç engellemedi. Allah var bu eleştirilerimin ardından kendisi de hiçbir şekilde bana tepki göstermedi ya da tavır koymadı.
Zannediyorum ki yazdıklarımın maksadını anlıyordu. Kendi gönül koymadı ama yanında çalışan, çoğunu kardeşim diye bildiğim insanların bir kısmı bana küstü, araya mesafe koydu. Bunun nedenini anlamakta güçlük çeksem de umursamadım ve doğru bildiklerimi yazmaya devam ettim. Bugün de öyle yapacağım.
Çünkü birilerinin Fatih Başkan'a 'kral çıplak' demesi gerekiyor. Son zamanlarda Belediye'den sokaklara yayılan dedikodulara çare bulamazsa gelecek seçimlerde aday olabilmek Fatih Başkan için hayal olur.
Ben bu yazımda dedikoduları (bazıları gerçek de olsa) değil de aklıma takılan özellikle bir konuyu gündeme getirmek istiyorum.
Yüreğir Belediyesi'nin 'Kültür ve Sanat Faaliyetleri' başlığı altında sosyal hayata dokunan ve geleceğin sanatçılarını çıkaracak çok önemli projelerinden birisi vardı. Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, geçtiğimiz Kasım'da yerel ve yaygın basın çalışanlarının katılımıyla düzenlenen basın toplantısında Adana'da bir ilk olma özelliği taşıyan Yüreğir Belediyesi Film Akademisi'nin açılışını gerçekleştirmiş akademinin ilk dersini de ünlü Senarist/Yönetmen ve Oyuncu Müfit Can Saçıntı vermişti.
Açılış töreninde Kocaispir Başkan, Film Akademisi'nin bir başlangıç olduğunu Ocak ayı ortasında tiyatro ve daha da önemlisi Yüreğir Belediyesi Müzik Akademisi'nin faaliyete geçirileceğini söylemişti. Misis ile ilgili olarak da tarihi ve kültürel anlamda bir takım çalışmalar yapılacağını dile getirmişti.
Emsali olmayan bu çalışmalar Kocaispir'in vizyoner kimliğini ortaya koyan önemli projelerdi. Film Akademisi'nde dersler bildiğim kadarıyla pandemi döneminde online olarak devam etti ama ya diğerleri? Ne oldu o projelere?
Konuyla ilgili bizzat tanıdığım ve konuşmak için aradığım proje sorumlusundan da bazı belediye yetkililerinden de Tiyatro Akademisi ve Müzik Akademisi ile ilgili net cevaplar alamadım. Bu sessizliğin hayra alâmet olduğunu düşünmüyorum.
Fatih Başkan, eskiden çektiği videolarla konuşulur, o videolarla milleti konuştururdu. Şimdi bu da yok. Belediye kendi içine kapanmış, dedikodu üretme merkezine dönmüş ve seçimden önce projeleriyle adından söz ettirmeye hazır Fatih Kocaispir'in vizyonundan fersah fersah uzaklaşmış durumda.
Sadece Yüreğir'de, Adana'da değil tüm Türkiye'de heyecan uyandıracak bu projelerin hayata geçmesini beklerken bunlardan uzaklaşılması ve yeni projeler üretilmemesinin altında ne yatıyor acaba?
Sayın Başkanım; neşteri bugün vurmazsanız, yarın çok geç olacak.
BÜYÜK BİR HÜSRAN
2019 seçimleri öncesinde belediyeleri yönetmek için isimleri açıklanan kişilere baktığımızda içimi müthiş bir huzur kaplamıştı. Bir kaçını istisna olarak söylüyorum özellikle merkezdeki adaylar gelecek için müthiş bir umut vermişti bana. Gelinen son noktaya baktığımızda ise maalesef birçoğu müthiş bir hayal kırıklığı oldu.
Ceyhan ve Kozan hariç seçilen isimlerle ilgili olumsuz bir gelişme olmasa da görev aldıkları il/ilçelerde kurdukları ekipler (aslında kuramadıkları yazmam daha doğru olurdu) nedeniyle büyük bir hayal kırıklığına neden oldular.
31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerin üzerinden neredeyse iki yıl geçti. Herhangi bir belediye başkanının aklınızda kalan herhangi bir icraatı var mı?
İşin tuhafı kime sorsak salgını bahane ediyor. Hâlbuki salgın dönemi, işini bilen Belediye Başkanları tarafından maddi ve manevi anlamda bir kazanca dönüştürüldü. Onlar bu krizi fırsata çevirdi bilmeyenler de, "Yerim dar" diyerek yerinde saydı.
ŞU ZİHNİYETTEN NE ZAMAN KURTULURUZ?
* Her büyük projeye yaptırmayız/istemeyiz diye karşı çıkan zihniyetten
* Rakamlarla oynayarak her şey süpermiş gibi gösteren zihniyetten
* Kendi gibi düşünmeyen herkesi 'hain' olarak niteleyen zihniyetten