Doğru, karşılığı ise eğridir. İnsan, doğruluğunu kabul eder, eğriliği ve yanlışı kabul etmez. (Belki istisnalar vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz)
Hep doğruluğa sahip çıkarız. Kimse eğri olmaz, zaten de kimse bunu kabul etmez.
Doğru kişilere göre değişir mi?
Bu konuda Ayeti Kerimede, "Seninle beraber tövbe edenlerle birlikte emrolunduğun gibi dosdoğru ol! Aşırı da gitmeyin. Çünkü O, sizin yaptıklarınızı çok iyi görendir.” (Hûd 112)
Bu ayet için Peygamber Efendimiz (sav) saçımı ağarttı buyuruyor. Kişi, kamu malını çalıyor.
Ama ben en doğruyum diye dem vuruyor. Nitelikli insanın önüne geçen, niteliksiz, liyakatsiz kişi ve kişiler, bunu kul hakkı olarak görmüyor.
Söz açıldığında ise kendisini en doğrulardan görüyor. Emek vermeden, maaş alan kişi ve kişiler bunu helal olarak görürken bunun sonucunda ise kendisini doğruların en önünde görüyor..
Kişinin malını çalan hırsız, o kadar kendinden emin bir şekilde bu suçtan kurtulmak için gidip kendine avukat tutuyor. Ve bir hırsız ise kendisini bu şekilde suçlayan kişiye o kadar pişkin bir cevap veriyor ki, ne hırsızı bu benim mesleğim diyebiliyor.
Bu kişide kendine göre doğru yolda ve doğru kişi.
Yanınıza oturan kişi, hemen başlıyor söze, falanca şöyle, filanca böyle; ya yapma bunu, gıybet etme diye uyarsanız, sözünüz bitmeden başlar, ben ne yapıyorum ki, doğrusu bu der. Tartıda çalan, kendisinin çaldığını görmüyor ama bir başkasının yaptığını hemen görüyor.
Yaşlı bir teyze, satıcıdan (Mahalle Bakkalı) bir kg toz şeker alır. Yaşlı teyze bu aldığı şekeri terazide bir kg olarak kullanılır.
Kendi evinde hazırladığı tereyağını tartarken terazide kg (Aldığı toz şekeri) olarak kullanır. Hazırladığı tereyağını satış için gittiğinde alıcı derki, senin bana getirdiğin tereyağı bir kg değil, tartıda dokuz yüz gram geldi.
Ve yaşlı teyzenin cevabı ise, satıcıya şu şekilde olur.
Benim evde terazinin kefesine koyacak kg yok, sizden aldığım toz şekeri kg olarak kullanıyorum.
Sen doğru olma, satarken toz şekeri bir kg diye dokuz yüz gram ver.
Sen işini doğru yapmamışsın ki, doğruluk bekliyorsun.
Doğru olmak zor iştir. Gelin, zoru başaralım.