Osmanlı İmpartorluğunun küllerinden büyük bir cumhuriyet kurmuş bir milletin, otomobil yapmayla ilgili travması cahilliğimizin aynası gibi. Bir topluma “öğrenilmiş acizliği” nasıl empoze ettiklerinin dersi gibi.
1930’larda uçak üretip, Avrupa’ya satan bu ülke gel gelelim, 4 teker bir motordan oluşup, karada ilerleyebilecek bir araba üretemezmiş? “İstemezzük, yapamayız” lobisi 70 yıldır bu toplumun elini kolunu bağlayıp, zihnini iğdiş etmekte, dilini, vizyonunu, geçmişini bozmak için durmaksızın bir çaba içinde olmaktan asla vazgeçmedi.
Biz araba yapamazmışız, yapmaya kalkmak mı, deli saçması hatta, bu düşünceyi ifade etmek dahi toplumda size gülünmesine sebep olmaktadır. Bir ülke kendi kendini böyle nasıl hor görür, aşağılar. Beceriksizliği üzerinden sayfalarca görüş ifade edilir. “Türk öğün, çalış, güven” anlayışından “su akar, Türk bakar” saçmalığına kim bizi ikna etti?
Osmanlının Avrupa’da barbar, hasta, fesli diye tanıtılması dahi, bir yüzyıllık algının deşifresidir. Osmanlı İmparatorluğu, 3 kıtada gücünü kabul ettirebilmiş, yönetimden, askeri, bilimsel, eğitim alanında zamanının en ileri medeniyetini yaratmış bir milletin devamı olarak, geçmişimizi iyi anlamamış olmak geleceğimizi planlarken endişe verici.
Araba kelimesinin kökenini merak ettiniz mi? Araba Türkçe bir kelime. Orta Asya da, arabayı icat etmiş, adını koymuş bir toplum, bu konu da Mısır İmparatorluğunu, Sümerleri etkilemiş bir geçmişden gelip, 2020 yılında biz yapamayız demek, nasıl izah edilebilir?
Devrim ve Anadol marka arabalarının, nasıl hazin bir şekilde üretimlerinin sonlandığı hepimizin bildiği, yakın tarihimizin acı hikayelerinden biridir. Batıda araba üretme işi bir kaç ülkenin tekelinde, doğuda ise, hem İran, hem Hindistan, Rusya içinse bu sıradan bir sanayi üretiminden öte bir şey değil.
Efendim, tasarımı İtalya’danmış, olabilir. Murat Günak’ta yıllarca Volkswagen’e Mercedes’e tasarım yaptı, Mercedes Türk mü oldu? Avrupa’da ki büyük tekstil firmalarına fason üretim yapan yerli tekstil firmalarının başarılarını nereye koyacağız. Yapan biz, pazarlayan onlar, cefa bizde karlılık onlarda olunca her şey tamam.
Yerli otomobil, üreten ve pazarlayan da biz olalım fikridir. Marka yaratmaktır. Bu düşünce devrimini anlamamak için, ya cahil, ya da kötü niyetli olmanız gerekir.
Adana’da kurulmuş, dünya markası Temsa’yı nereye koyacaksınız. Fransa’da, Amerika’da satış-pazarlama ağı kurmuş, bünyesinde oluşturduğu ar-ge ile, teknolojik yenilikte önderlik eden, elektrikli ve hatta otonom otobüsler konusunda, lider konumuna gelmiş bu markayı nereye koyacaksınız.
Araba yaparız, uçakta yaparız. Yaptık,gene yaparız.
Atatürk gibi düşünün zor anlarınız da. Çalışın, öğünün, kendinize ve damarlarınızda ki kana güvenin.