Basın danışmanlığı yapan meslektaşlarımızdan, bayat haberleri servis etmemelerinin özellikle rica ediyorum.
Gazetecilikten gelen danışmanlar olarak, bayat haberleri yayınlamak, hele ki yayınlanmış bir haberi yeniden yayınlamak hem basın etiği, hem denetimlerde gazeteler açısından sorun yaratmaktadır.
Bayat haberi ya da ikinci kez yayımlanan haberi gören okuyucu gözünde gazete ve o gazetenin personeli itibar kaybına uğramaktadır.
Basın İlan Kurumu’nu periyodik denetimlerde içerik incelemesi sonucu eleştiri ve cezai yaptırım söz konusu olmaktadır.
Bu denli lafı niye ettim derseniz, hemen açıklayayım;
20 Kasım’da Çukurova Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesindeki Aile Destek Merkezi (ADEM) tarafından açılan kurslara katılan ve ürettikleri ürünleri kermeste satarak elde etmeleriyle ilgili bir haber ve görseller servis edilmişti.
O haber örneğin Çukurova Barış’ın 21 Kasım tarihli sayısında dördüncü sayfada yayımlanmıştı..
Aradan tam bir hafta geçtikten sonra bu kez başka bir danışmanlık şirketi aynı konuda ve aynı fotoğraflarla bir haber servis etti.
Danışman arkadaş, o haberin bir hafta önce servis edildiğinin umarım bilmiyordur ve bilmediği için haberi servis etmiştir..
Bilerek servis ettiğini düşünmek bile istemiyorum..
Çünkü, bayat haberin yayımı haberi farkında olmadan ikinci kez yayınlayan gazeteler için saygınlık yitiminin yanında Basın İlan Kurumu denetimlerinde sorun olarak karşısına çıkacaktır.
Çukurova Kaymakamı Hüseyin Tekin ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Elif Saygı, 20 Kasım’da servis edilen haberin basında yer almasını beğenmemiş, yeterli bulmamış, daha fazla gazetede yayınlanması için haberin ikinci kez servis edilmesini istemiş olabilirler. O zaman da danışman meslektaşlarımızın, basın etiğinden be Basın İlan Kurumu denetimlerini anlatarak talebi geri çevirmeleri gerekirdi.
Meslektaşlarımız arasında haberi önce ben servis edeceğim ya da o kurumun danışmanlığı ben alacağım diye bir yarış varsa, lütfen o yarışı bizlere bayat haber, çifte yayın yaptırmadan yapın!..