Adana Büyükşehir Belediyesi güzel işlere imza atıyor..
Bu tür güzel işlere imza atan birimlerinden birisi ise, Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı..
Geçtiğimiz yıl, tarımsal projeleriyle bin hayli konuşulmuştu bu birim..
Bazı illerde "Kırsal Kalkınma", bazılarında bizde olduğu gibi Tarım ve Hayvancılık" dairesi olarak adlandırılan bu daire Büyükşehirlerin sınırlarının yeniden belirlenmesiyle oluşturulan bir daire..
Bu dairenin başındaki kişi ise, o ilin Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanı statüsünde..
Neyse gelelim asıl konumuza.. Geçtiğimiz yıl, kesme çiçek, gezen tavuk gibi projeleri hayata geçiren Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığının başında, Adanalılar'ın eski Köy Hizmetleri'nden tanıdığı Memili Güven var.. Adana Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı, bu yıl da Aladağ'da bazı köylerde çilek projesi geliştirmiş..
"Çilek Tutan Kınalı Eller" adı verilen projeyle çilek üretiminin gerçekleştirildiği eskilnin köyü, yeninin mahallelerinden birisi de Aladağ'ın Kıcak mahallesiymiş..
Projeden, şahsen, Büyükşehir Belediyesi Basın Bürosunun yaptığı basın bülteniyle haberim oldu.. 450 haneli mahallede 10 dönüm arazide çilek yetiştirilmiş ve ve hasadı yapılmış.. Hasat törenine ise Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Varlıkları ve Turizm Şube Müdürü Yusuf Delikoca ile MHP'li Aladağ Belediye Meclis Üyesi Abdurrahman ışık katılmışlar..
MHP'li siyasetçiyi anladık da, Kültür Varlıkları ve Turizm Şube Müdürü ne alaka dediğinizi duyar gibiyim.. Sanırım o da Aladağlı, belki de o mahalleli olma kontenjanından hasat törenine katılmış.. İlk bakışta böyle bir algı oluşuyor.. Lakin, o törende olması gerekenler yok.. Örneğin, Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Daire Başkanı Memili Güven.. Örneğin, Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Daire Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Zehra Durak…
Yusuf Delikoca, asli görevi olan kültür varlıkları ve turizm işlerini bir kenara bırakıp, bir kaç saatliğine de olsa, kendi alanı dışındaki bir alana el atması ilginç bir durum.. İlginçten de öte, absürd bir hal… Yusuf Delikoca'nın baş konuk olarak katıldığı törenden, çilek hasadının başladığını anlıyoruz.. Fakat, çileğin nereye depolandığı, nerelere satıldığı, 450 hanenin cebine ne kadar para girdiği konusunda en küçük bir bilgi yok.. Olması da mümkün değil zaten..
O tür, teknik bilgileri ancak ya Daire Başkanı Memili Güven, ya da Şube Müdürü Zehra Durak verebilir.. Onlarda hasat töreninde olmadığına göre, o tür bilgilerin kamuoyune servis yapılması tabii ki, mümkün değil.. Hal böyle olunca da, bülten, bir şube müdürü ile bir siyasetçinin reklamına dönüşüyor... Yusuf Delikoca'nın hasat törenine katılmasının bir yönü siyasi ise, diğer yönü, rol kapmadır..
Delikoca, bu tavrı ile Daire Başkanı Memili Güven ile Şube Müdürü Zehra Durak'ın yapacağı görevi üstlenmiş, onların rolünü oynamıştır… Bence, herkes kendi görevini yapsa, kendi rolünü oynasalar hem kendileri için, hem de Büyükşehir Belediyesi için çok daha iyi olur….
**
Bizimkiler uyumuş, Mersin yapmış!
Evet, gel de kıskanma.. Bizimkiler uyumuş, Mersin yapmış.. Haliyle, Adana'ya bir gol daha atmış.. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, "Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi" adıyla bin proje hazırlamış..
MTSO'nun küresel bir yarışmaya katıldığı projesi için Çukurova Kalkınma Ajansı'ndan hibe de almış.. "TR62 (Adana-Mersin) Bölgesi'nde yer alan firmalar için geliştirilen" Projenin amacı, Adana ve Mersin'deki KOBİ'lerin dış pazarlarda rekabet gücünü arttırmak olarak açıklandı...
Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi ayrıca, 2, 4 ve 6 haneli Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) numaralarında hedep pazar araştırma çalışmaları yapıyormuş…
"4 Adımda Nokta Atış İhracat" adlı hizmette ise,hedef pazar araştırması yapılarak, firmanın stratejisi doğrultusunda hedef ülkedeki kota uygulamaları da göz önünde bulundurularak, o ülkedeki potansiyel müşterileri ve konşimento özelinde kesin müşterileri rapor haline getiriliyor.
Potansiyel müşteri tespiti, hedef ülke ya da ülkelerde faaliyet gösteren firmaların sektör bilgisine erişerek yapılıyor. Böylelikle firma, temas kuracağı firmanın hangi sektörde olduğunu ve ürün gamının bilgisine ulaşıyor. Öte yandan katılımcı firma TBİM ile yurt dışındaki rakiplerini ve müşterilerini de görebiliyor.
TBİM, firmalar için sektör özelinde Birleşmiş Milletler, NATO ihaleleri, uluslararası projelerin ihalelerini kimlerin kazandığı bilgilerine de erişim sağlıyor. Böylelikle firmalar, bu bilgileri kullanarak ihaleyi kazanan firmanın alt yüklenicisi olmak üzere (taşeron) teklif gönderme olanağına kavuşuyor.
Ayrıca MTSO, merkezin danışmanlık programı kapsamında, 3 günlük programla firmalara ticari bilgi ve istihbarat kanalları hakkında bilgilendirme hizmeti sunuyor.
Görüldüğü üzere, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Adanalı sanayici ve işadamlarına yönelik çok büyük hizmetler gerçekleştiriyor.. Bu hizmetleri için de Çukurova Kalkınma Ajansı'ndan hibe desteğii alıyor!…
Bravo demekten gerekiyor MTSO yöneticilerine… Adanalılar ise uyumaya devam etsinler.. Bizimkilere de uykularının çok kaliteli geçmesi için "Uyu yavrum uyu" diye ninni söyleyelim...