Adana Alparslan Türkeş Üniversitesi’nin yeni Rektörü Prof. Dr. Adnan Sözen, başına bulunduğu üniversiteyi tanımıyor..
Bunu, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ne yaptığı iade-i ziyarette kullandığı ifadelerden anlıyoruz.
Rektör Sözen, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olarak Lezzet Festivali alanında Gıda Mühendisliği Bölümünün standını açtıklarını belirtiyor, bu girişimi de, “Bu yıl gıda mühendisliği bölümüne 9 öğrenci geldi. Bu kadar tarım kenti olan bir şehirde Çukurova’da ziraat fakültesi var. Onlar ürünü ürettiler. Bu ürünü test edecek, ürünün kalitesin artıracak veya gıda ile ilgili işleri kim yapacak bizim bölüm yapacak. Neden bu kadar az öğrenci geliyor diye düşündük. Bu yüzden lezzet festivalinde bir stant açtık. Gıda mühendisliği bölümünü orada tanıtacağız” diye açıklıyor..
Standın açılmasıyla ilgili ifadeleri, Rektör Sözen’in yönettiği üniversiteyi tanımadığını gösteriyor..
Öğrenci tercihinden başlayalım..
Rektör Sözen, Adana Bilim Teknoloji Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünü dokuz öğrencinin seçtiğinin belirterek, tercih sayısından şikayet ediyor..
Dokuz öğrencinin tercihini yetersiz buluyor ama, sanırım Gıda Mühendisliği Bölümünün kontenjanından bilgisi bulunmuyor..
ÖSYM’nin Tercih Kılavuzuna göre, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nün kontenjanı, Genel Kontenjanı 10, Okul Birincisi Kontenjanı 1 ve Depremzede Aday Kontenjanı 3 olmak üzere toplam 14.
On dört kontenjandan dokuzunun dolması aslında, Rektör Sözen’in ifadesinin tersine iyi bir sayıdır.
Çünkü, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde diğer bölümler gibi Gıda Mühendisliğinin de eğitim dili İngilizce ve bir yıl İngilizce Hazırlık Sınıfı zorunluluğu bulunmakta.
ÖSYM Terci Kılavuzuna göre, Gıda Mühendisliği Bölümünün “özel koşulları ve açıklamaları” şöyle belirtilmişti:
“Bk. 22 Bu programa kayıt yaptıran ve yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesine rağmen hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarıyla tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir. Hazırlık sınıfında başarısız olarak programdan ilişiği kesilen öğrenciler, varsa kendi yükseköğretim kurumlarında öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Ancak bu öğrenciler, talep etmeleri durumunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin YKS puanlarından ilgili olan puanı, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezî olarak yerleştirilebilirler.
Bk. 23 Öğretim dili İngilizce'dir.
Bk. 24 Programın öğretim dilinde bir yıl süreli zorunlu Hazırlık Programı uygulanır, programın sonunda ilgili dilde yeterlik sınavını başaranların doğrudan birinci sınıfa kayıtları yapılır. Hazırlık sınıfı, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir. İlgili dil için üniversitece kabul edilen; a) Ulusal ve/veya Uluslararası yabancı dil sınavlarının birinden yine üniversitece belirlenen düzeyde başarılı olduğunu belgeleyen, b) Üniversitece öğretim yılı başında yapılacak ilgili dilde yeterlik sınavında başarılı olanlar doğrudan birinci sınıfa alınırlar. Öğrencilere, “Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik" hükümleri uygulanır.
Bk. 144 Mühendislik programlarına (Orman, Ziraat, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri, Su Ürünleri/Su Bilimleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği, Biyosistem Mühendisliği, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, Su Ürünleri Mühendisliği, Su Ürünleri Endüstrisi Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil.); programın, yerleştirme puan türünde başarı sırası 300 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının altında yerleştirme puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.). Bu şartı sağlamayan adaylar ilgili programı tercih edemeyeceklerdir. Bu şartı sağlayamayan adayların, tercih yapmış olsalar bile ilgili tercihleri yerleştirme işlemine alınmayacaktır (genel kontenjan ve diğer kontenjan türleri dâhil.).”
Rektör Sözen, şikayet ettiği kontenjanın dolmamasında, tercih kılavuzundaki “özel koşulların” etkili olduğunu göz ardı etmiş ya da bölümün özel koşulları olduğunu bilmiyor büyük olasılıkla..
Rektör Sözen’in “neden bu kadar az öğrenci geliyor” diye kafa yorduğu sorunun yanıtı da özel koşullarda gizli.
Üstelik, Adana’da Gıda Mühendisliği Bölümü sadece Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde yok. Çukurova Üniversitesi’ne bağlı Gıda Mühendisliği elli yıldır eğitim öğretim faaliyetlerini yürütüyor.. 1970 yılında Tarım Ürünleri Teknolojisi kurulmuş olan bölüm, 1987 yılında Gıda Bilimi ve Teknolojisi, 1994 yılında ise Gıda Mühendisliği adını almış. Gıda Mühendisi unvanı ile ilk mezunlarını 1997 yılında veren Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği’nin bu yılki kontenjanı 30 genel, 1 okul birincisi ve 8 depremzede aday kontenjanından olmak üzere toplam otuz dokuz idi. Öğrenci kontenjanı yönünden Bilim Teknoloji Üniversitesi Gıda Mühendisliğini üçe katlamıştı..
Sayın Rektör’ün, “Çukurova’da ziraat fakültesi var. Onlar ürünü ürettiler. Bu ürünü test edecek, ürünün kalitesin artıracak veya gıda ile ilgili işleri kim yapacak bizim bölüm yapacak” ifadeleri de başında bulunduğu üniversitenin yanında Çukurova Üniversitesi’ni de tanımadığını gösteriyor..
Çukurova Üniversitesi’nin Sözen’in üniversitesinden çok öncesinden zaten Gıda Mühendisliği bölümü vardı..
Yine belleğim yanıltmıyorsa önceleri Ziraat Fakültesi’ne bağlıyken yakın zamanlarda Mühendislik Fakültesine bağlanmıştı..
Rektör Sözen’in “ürünün kalitesin artıracak veya gıda ile ilgili işleri kim yapacak bizim bölüm yapacak” diye açıkladığı işleri yıllardır zaten Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği yapıyordu..
Ürünün kalitesini arttırmak için yapılan testler Çukurova Gıda Mühendisliği’nde yapılıyordu.
Bölüm: peynir, dondurma, portakal şarabı, bal, yumurta üretiyor, üniversite içindeki satış merkezlerinde satışını yapıyordu..
Bölümdeki makine ve aletlerle, öğrencilerine, ekmek, pasta, şarap ve distile (yüksek alkollü) içkiler, sirke, tahıl, meyve ve süt işleme, yağ teknolojileri, gazlı gazsız içecekler uygulamalı olarak öğretiyor, laboratuvarlarında her türlü testi yapıyorlardı..
Yani, Rektör Sözen’in “ürünün kalitesin artıracak veya gıda ile ilgili işleri kim yapacak bizim bölüm yapacak” sözleri havada kalan, gerçeği yansıtmayan sözler..
Rektör Sözen’i gerçeği yansıtmayan sözlerle Çukurova Ziraat Fakültesi’nde üretilen ürünlerin gıdaya dönüştürecek işlemleri kendi Gıda Mühendisliği Bölümünün yapacağı iddiaya sürükleyen de her iki üniversiteyi tanımaması, Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği’nde üretilen ürünlerinden haberi olmamasıdır..
Umarım, sayın Rektör, bundan sonra kameralar karşısında konuşmanın şehvetine kapılıp konuşmadan önce, hem üniversitesini, hem Çukurova Üniversitesini, hem Adana’yı iyice tanıyıp sonra konuşur…
Ayrıca, araştırma akademisyenlerin asli görevleridir ve hiç ihmale gelmez!..