Bu kadar da belediyeler kıskaca alınır mı? Adım atamaz hale getirilmek istenir mi?
Bence ‘bu kadarda olmaması gerekir’ ifadesini peşinen söyleyerek Hükümetin yerel yönetimleri yani belediyeleri kıskaç altına alarak onlara nefes aldırmadığını söyleyebilirim.
İller Bankasından gelen parayı kesen Hükümet, özellikle yerel yönetimlere ‘bizden bu kadar, ne haliniz varsa görün’ dercesine hareket ediyor. Elbette belediyelerin borç biriktirmesi doğru bir yöntem değil. Lakin bugüne kadar bu borç ilk kez bu dönem birikmedi.
Yıllarca biriken borçlar, çıkarılan af ile sıfırlandı…
Bugün ise durum farklı…
Dün yayınlanan Resmi Gazeteye göre Büyükşehir Belediyeleri, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşların borçlarına karşılık, genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylardan yapılacak kesintilere ilişkin esaslarda değişikliğe gidildi.
Cumhurbaşkanı Kararı ile "Büyükşehir Belediyeleri, İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bunların Bağlı Kuruluşlarının Borçlarına Karşılık Genel Bütçe Vergi Gelirleri Tahsilat Toplamı Üzerinden Ayrılacak Paylardan Yapılacak Kesintilere İlişkin Esaslar" başlığına "...ve Bunlara Ait Tüzel Kişilerin" kısmı eklendi.
Bu kapsamda; "İl özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlar" ibaresi "il özel idareleri ve belediyeler ile bu idarelere bağlı kuruluşlar ve bunlara ait tüzel kişiler" şeklinde ve "il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşların" ibaresi "il özel idareleri ve belediyeler ile bu idarelere bağlı kuruluşlar ve bunlara ait tüzel kişilerin" ve "İller Bankasına" ibaresi "İller Bankası Anonim Şirketine" şeklinde değiştirildi. "Büyükşehir belediyeleri," ibarelerinden sonra gelmek üzere "büyükşehir ilçe belediyeleri," ibareleri eklendi.
Artık belediyelerin BİT’lerinin borçları da bir şekilde mercek altına alınmış oluyor. Hayırlı ve uğurlu olsun!
Nisan ayında başkanlık koltuğuna oturan yeni dönem belediye başkanlarının elleri ve kolları bağlı adeta…
Makama oturdular, borç yükü ile karşılaştılar. Aşırı derecede kadro ile maaş ödeyemez duruma geldiler. Bu zorlukların içerisinde kendilerinden önce devam eden hizmetleri sürdürebilir iseler ne mutlu yeni seçilen başkanlara!
Ekstra bir şey yapma imkanları da yok gibi…
Hükümetin bu kıskacı ile belediye başkanları adım atamaz duruma geldiler. Özel yetenekleri sayesinde belediyeye bir şeyler kazandırabilirseler ne mutlu o başkanlara…
Seçmen ise hizmet yapılmasını istiyor. Yeni atılımlar görmek istiyor.
Nasıl olacak bu döngü?
Sanırım sıkıntının gelecek yıl içinde çözümlenme gibi bir lüksü yok!
Bize de idare etmek istiyoruz…