İsrafın önüne geçmek, atık gıdalardan hayvan yemi temin etmek doğru bir davranıştır. Bu anlamda başlatılan çalışmaları takdir etmek gerekiyor.Tarım ve Orman Bakanlığının geçen hafta yayımlanan yönetmelik değişiklikleriyle otel, restoran ve yemekhane gibi yerlerde çöpe atılan 18 milyon ton gıda artığının hayvan yemine dönüşmesinin önü açıldı.
Resmi Gazete’de 9 Ağustos tarihinde yayınlanan yönetmelik bilgisine göre, israf edilen söz konusu gıdaların kullanılabilmesi için yem güvenilirliği şartlarına uygun olarak toplanması, tasnif edilmesi, taşınması, işlenmesi, ambalajlanması ve bu işlemleri yapabilecek işletmelere ait şartlar 6 ay içinde yayımlanacak tebliğ ile belirlenecek. Yeni standartlar getirildi bu anlamda.
Buna göre gıda artıklarının toplanması, taşınması, işlenmesi, depolanması ve dağıtım faaliyetlerini yürütecek işletmeler için Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan onay şartı getirilecek.
Gıda artıkları, yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı/kayıtlı gıda işletmelerden tedarik edilebilecek. Ayrıca bunlar toplanma aşamasında sınıflandırılacak. Hayvan sağlığı için tehlike arz eden bozulmuş ve kokuşmuş olanlar ile ambalaj atıkları, kürdan, metal gibi yabancı maddeler ayıklanacak. Toplanan gıda artıkları, özellikleri dikkate alınarak en uygun koşullarda taşınacak.
Üretim işletmelerine gelen bu ürünler hijyenik şartlarda ve en uygun işleme teknolojileri ile işlenerek sağlıklı yemler üretilecek. Bu işletmeler tarafından yürütülen faaliyetler toplama, taşıma, üretim, dağıtım ve kullanım aşamalarında Bakanlıkça denetlenecek.
Bakan Kirişci, "Alın ve akıl teriyle üretilen gıdamıza sahip çıkalım" çağrısında bulunuyor.
Doğru da yapıyor aslında. Her yıl 18 milyon ton gıdanın çöpe gittiği bir ülkede yaşıyoruz. Bunun önüne geçilerek hayvan yemi yapılması ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacak.
Hayatınızda mutlaka otellerdeki toplantılara katılarak burada tüketilmeyen gıdaların çöpe nasıl atıldıklarına tanıklık etmişinizdir. Ekmek israfı ise hat safhada…
Türkiye’deki atıkların yüzde 52’si gıda atığı…
18 milyon ton gıda atığını taşımak için 603 bin çöp kamyonu kullanılıyor. Rakamlar korkutucu. Gıda atıklarının hayvan yemi olarak değerlendirilmesi adına Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı bu çalışmanın meyvelerini önümüzdeki aylarda göreceğiz.
Son dönemlerde yerel yönetimler bu konuda yani gıda atıklarının değerlendirilmesi adına önemli çalışmalar da bulunuyorlar. Hatta daha ileriye giderek elde ettikleri hayvan yemlerini yine sokak hayvanlarına vererek başarılı çalışmalara imza atıyorlar. Bu anlamda yerel yönetimlerin de desteklenmesi gerektiğine inanıyorum.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yerel yönetimleri bu konuda desteklemesi gerekiyor. Sokak hayvanlarına sahip çıkan belediyelerimize katkı koymak görevimiz olsa gerek.
İsrafın önüne geçen hizmete kim imza atıyor ise onu takdir etmek lazım. Teşekkürler Tarım ve Orman Bakanlığı…