Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üzerinde durduğu en önemli konulardan bir tanesi de bal ormanları kurulması konusudur. Orman köylüsünün gelirinin artırılması adına yürütülen bu çalışmayı insanlarımız önemsiyor.
Bu konuda bir eylem planı geliştiren bakanlığın ormanlar oluşturmasını da kayda değer buluyorum.Son dönemlerde özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerde 20 adet bal ormanı oluşturuldu. Adana’da da bu konuda önemli çalışmalar geçmiş yıllarda yaşandı.
Sunduğu ekolojik katkının yanı sıra bal özü taşıyan bitkilerin ekim ve dikimiyle de kurulduğu bölgede bitki örtüsünü zenginleştiren bal ormanları, yörede arıcılık faaliyetinin artmasını sağlıyor.
Arıcılığın geliştirilmesine yönelik ağaçlandırma, toprak muhafaza, erozyon kontrol ve rehabilitasyon gibi çalışmalarla bal özü taşıyan ağaç ile bitkilerin ekim ve dikimiyle oluşturulan sahaların bal ormanı statüsü taşıması önem arz ediyor. Bal ormanı oluşumunda bal özü taşıyan akasya, badem, mahlep ve Antep fıstığı ağaçları ile geven, kekik gibi yöreye özgü çiçek açan ağaç ve bitki türleri kullanılıyor.
Adana ve çevresinde balcılık önemli bir sektör olarak karşımızda duruyor. Özellikle İmamoğlu ve Kozan ilçeleri balcılık adına önemli çalışmaların yürütüldüğü bir alan. Bal üreticilerinin gayretlerini de ülke ekonomisine ve aile ekonomisine katkıları nedeniyle kayda değer buluyorum. Elbette balcılarımız önemli sorunlarla karşı karşıyalar.
Ancak Hükümetin bal üreticilerine yönelik verdiği destek de son dönemlerde giderek artıyor. Türkiye, bal üretiminde Dünyada 5. Sırada yer alıyor. Türkiye’de balın raftaki fiyatı ile marketlerdeki fiyatları arasında da ciddi bir dengesizlik söz konusu. Bal üreten para kazanmıyor işin özünde, balı ambalajlayarak satan firmalar daha çok para kazanıyor.
Bu anlamda bakanlığın bal üreticilerinin ürettikleri balı tüketiciye direk satış yapmaları adına bir çalışma yapmasında yarar görüyorum. Et ve Süt Kurumu aracılığıyla da satış yapılabilir. Fiyat belirleme politikasını da bakanlık gündemine almalıdır.
Arıcılık eğitimlerini zaman zaman yerel yönetimler bir şekilde açtıkları kurslar ile vermeye çalışıyorlar. Arıcıların mevsim koşulları gereğince yaylalara göçü sırasında yaşadıkları sıkıntıların da gündemde olduğu şehrimizde arıcılarımızla ilgili Tarım İl Müdürlüklerinin başlattığı çalışmalar da kayda değerdir.
Bu nedenle arıcılıktan para kazanan insanlarımızın her zaman yanında olunmalıdır. Arı yetiştiricisi ve bal üreticilerinin iklim değişikliklerinden kaynaklanan zararlarının ödenmesinde kolaylık sağlanmalıdır. Kovan başı desteklemelerin ilaç ücretini karşılamaz durumda olduğunu ifade eden arıcılarımıza bu anlamda desteğin artırılması gerekiyor.
Bölgemizde bal üretimi yapan iki fabrika yer alıyor. Bu iki fabrikada Kozan ilçesinde. Dünya pazarına kadar bal sevkiyatı yapabilen bu fabrikaların elde ettiği kazançlar yüksek miktarda. Balı üreticiden alırken çeşitli tahliller yapan fabrikalar, çeşitli gerekçeler göstererek bal fiyatlarını ucuz rakamlara almaya başlayıp bir şekilde üreticiyi de boğuyorlar. Böyle de bir durum var işin özünde.
Netice itibariyle bal üreticilerimize destekler verilmeli, bal ormanlarının sayısı artırılmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığının bu konudaki çalışmalarını da basınla paylaşması gerektiğini düşünüyorum. Üretiminiz bol olsun.