Toprak ana diye başlarız cümlemize. O her şeyin anasıdır. Her şey onla var olur. Topraktan geldik, toprağa gideceğin en nihayetinde. Cenazemizi bile o kabul eder.
Bu nedenle toprağın değerini bilerek ona sahip çıkmak gerekir. Çünkü o bizim servetimizdir. Toprak mikrobiyal, bitkisel ve hayvansal yaşamın temelidir.
Tarım topraklarının korunması gerekiyor. Toprak karbonu yakalayarak iklim değişikliğini azaltmaya yardımcı olur. Toprak sınırlıdır. Yenilemez bir kaynaktır. Bu nedenle konusunda uzmanlar tarım topraklarının sürdürülebilir kullanımı için önerilerini şu 5 temel maddede buluşturmuşlar.
Birincisi, ulusal toprak politikası hayata geçirilmeli diyorlar. Ulusal maddi kaynakların dağıtılmasında toprak yatırımlarının payının artırılması gerekliliğine vurgu yapılıyor.
İkincisi, toprağın yüzde 92’sinde organik eksiklik olduğuna vurgu yapılarak organik gübrelerin kullanılmasının önemine değiniyorlar. Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve yerel yönetimlerin ortak çalışmasına ihtiyaç olduğu kaydediliyor.
Üçüncüsü, toprağın amaç dışı kullanımının önüne geçilmesi isteniliyor. Tarım topraklarının toprak erozyonu, toprak sıkışması, besinlerin tükenmesi, tuzlanma, toprak kirliliği ve toprak biyolojik çeşitliliğinin kaybı gibi bozulma ve tahrip süreçlerinden korunması gerektiği kaçınılmaz olarak gösteriliyor.
Dördüncüsü, toprak hakları ise en önemli konu… Toplumun toprak bilinci konusunda farkındalığının artırılması gerektiği, gelecek nesillerin toprakla olan bağını kurmak ve güçlendirmek üzere toprakla ilgili ‘Ahlaki ve Etik Değerler’ oluşturulması temel öncelik olmalı.
Ve bütün bunları birliktelik halinde hayata geçirmek adına tarımın tüm paydaşlarının bir bütün olarak birleşmesi, bir araya gelmesine vurgu yapılıyor. Her kesimin ayrı bir baş çekerek kenarda durmasının da hiç ama hiçbir anlamının olmadığına vurgu yapılıyor.
Ben bu çalışmaların ana başlıklarını sizlere aktardım. Son olarak Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş sonrasında tarımın ve tarımsal ürün yetiştirmenin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı.
Toprak anadır dedik. O vakit ona sahip çıkalım. Tarımla uğraşan insanlarımızın her ürettikleri ürünün kıymetini bilelim. Onlara hak ettikleri değeri ve ürünlerinin karşılığı olan fiyatları vererek teşvik edelim. Toprağı koruyalım. Tarımsal ürünleri iyi değerlendirelim.
Başkaca vatan toprağımız yok…