HIRSIZI NASIL BULURUZ?

HIRSIZI NASIL BULURUZ?

ABONE OL
26 Aralık 2025 08:25
HIRSIZI NASIL BULURUZ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Günlerden bir gün, Behlül Dânâ Hazretleri bir mezarlığın kenarında oturuyordu. Kendisini gören bir zat, yanına sokuldu, selâm verdi ve sordu:

Yâ Behlûl! Bu kabristanın kenarında neden oturuyorsun?

Behlûl-ü Dânâ sükûnetle cevap verdi: Bir hırsız paramı ve malımı çaldı da, onu bekliyorum.

Soran zat hayret etti:

Peki, o hırsızın buraya geleceği ne malûm? dedi.

Behlül: Önünde sonunda mutlaka buraya gelecektir, bundan kim kurtulmuştur ki o kurtulsun, cevabıyla hem o zatı hem de bizleri irşâd buyurdu.

***

Hazret-i Behlül’ün dediği gibi, sonunda herkes kabristana gidecek ve o amel sandığına girecektir.

Sırtları yere gelmeyen nice pehlivanların, ölüm sırtlarını yere getirmiş, ordularını zaferden zafere koşturan nice ünlü kumandanlar, padişahlar, beyler, paşalar ölüm karşısında yenilgiye uğramış ve hak ile yeksân olmuşlardır. Aldanmayalım, yanılmayalım, yanlış hesaplar yapmayalım.

Çoğunun cesetleri kara toprakta çürüyüp dağılmıştır ama manaları ve ruhları yaptıkları kötülük ve haksızlıkların, işledikleri isyan ve günahların azabını tatmakta yahut hayırlı işlerinin sonucu yine orada mükafatlanmaktadır. Böyleleri ebedî saadetlerinin zevkini sürerlerken, kötüler ve günahkarlar da ebedî felâketlerine yaklaşmakta, sabah ve akşam nâra arz olunarak daha kabirlerinde iken ilâhi azabı yaşamaktadırlar.

***

Kandil gecelerinin öncesinde mi yoksa takip eden günde mi oruç tutmalıyız?

Kandil gecesini takip eden günü oruçlu geçirmektir.

Dinimizde mübarek günler ve geceler vardır. Osmanlı’dan bu günümüze mübarek gecelere “kandil gecesi“ denmiştir. Özellikle bu gecelere ait bir ibadet yoktur. Ama bu geceleri kaza ve nafile namazlarla, dualarla, Kur’an-ı Kerim kıraatleriyle ve sohbetlerle geçirmek Müslümanlar için manevi kazançtır.

İslam’da, genel olarak gece gündüzden önce gelir. Cuma gecesi, dediğimizde perşembe gününü takip eden akşamdan başlar cuma gününün akşamında biter.

Bu akşamdan itibaren Regaip Kandilidir. (Yani; 25.12.2025 Perşembeyi Cumaya bağlayan geceden itibaren başlar.) İsteyen kimse Perşembe gününün akşamını ihya eder, Cuma gününü de oruçlu geçirir. Özellikle sadece cuma günlerini adet edip oruç tutmak mekruhtur.

***

Kızılay kan bağışı için cami önünde kampanya yapıyor. Ben ise mübarek Recep ayında olduğumuz için nafile (yani farz, vacib olmayan) oruç tutuyorum. Kan versem orucum bozulur mu?

Bozulmaz. Kan bağışında bulunmak sevabı çok olan salih ameldir. Ramazan ayı orucu dahi olsa kan vermek orucu bozmaz. Ancak vücudunun zayıf düşmesi ve sağlığının etkilenmesi söz konusu olursa, kan vermek mekruh olur. Yine de bozulmaz, kaza veya keffaret gerekmez. Oruca devam ederiz.

Eğer hasta olurda doktorlarımızın verdiği ilaçları kullanıp orucu bozarsak, ilerde gününe gün kaza yaparız. Kan verilen kişinin de durumu aynıdır. Orucu bozulur, ilerde gününe gün kaza yapar.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.